Шетњом против депресије

Студија енеглеских научника истиче да би "екотерапију" требало сматрати пуноправним лечењем зато што шетња природом омогућава ублажавање депресије и враћање самопоуздања.

За истраживање насловљено "Екотерапија: зелени приручник за ментално здравље", истраживачи универзитета Есекс на истоку Енглеске, упоредили су добробит од получасовне шетње природом или шетње трговачким центром за особе које пате од депресије.

Према британском удружењу Мајнд, специјализованој за проблеме менталног здравља, студија је произвела изненађујуће резултате - ниво депресије код 71 одсто шетача природом је пала, а код 90 одсто шетача је довела до пораста самопоуздања.

После шетње трговачким центром 45 одсто особа показало је смањен ниво депресије док их је 22 одсто било депресивније, док је 50 одсто особа било напетије, а код 44 одсто њих дошло је до смањења самопоуздања.

Природни амбијент такође се показао позитивним за особе које пате од различитих проблема с менталним здрављем - за 94 одсто учесника активности у природи довеле су до побољшања њиховог стања, а 90 одсто их је казало да удруживање природе и телесне вежбе имају најбољи учинак.

Пол Фармер, главни директор Мајнда је оценио да је екотерапија веродостојан начин лечења, клинички оправдан који би требало да прописију лекари, посебно када се узме у обзир да је бројним особама приступ антидепресивима изузетно ограничен.

Иначе, депресија може више отежати свакодневно функционирање појединца него ангина пекторис, артритис, астма или дијабетес, тврде стручњаци Светске здравствене организације, који су резултате истраживања објавили у британском стручном часопису "The Lancet".

Истраживање у оквиру кога су оболели од депресије требали да оцене квалитет живљења бројкама на лествици од 1 до 100, испитаници који су патили од депресије имали су резултат 72,1, а остали пацијенти који су патили од ангине пекторис, артритиса, дијабетеса или астме имали су резултат који се кретао око бројке 80.

Студија је показала и да је депресија одговорна за смањење дужине животног века појединца и да утиче на погоршање неке друге болести од које особа болује.

Због тога научници позивају лекаре да буду опрезнији при дијагностификовању и лечењу депресије, јер је реч о болести коју није тешко лечити и залечити или излечити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи