Склоност према болестима носимо у генима

Није наследна само боја очију, већ нажалост и склоност према болестима. Од предака смо наследили изглед, таленат, име, али и склоност ка више од стотину различитих болести.

Склоност према болестима преноси се генима и због тога је неопходно да се женска деца распитају о породичним предиспозицијама ка закрчењу крвних судова, срчаним сметњама, мигренама...

Око 40 одсто жена старијих од 55 година има повећан холестерол у крви, па је потребно и распитати се да ли је неко у породици имао повишен ниво холестерола, како би се предузеле заштитне мере.

Треба истражити и да ли је нека од жена у породици имала задебљања у дојци, јер само у Немачкој годишње од рака дојке оболи 60 хиљада жена, а 19 хиљада умре од те опаке болести чији је кривац, у 10 одсто случајева, наследни фактор.

Стручњаци сматрају да је за 40 одсто ризик повећан ако је од рака дојке оболела мајка или сестра.

Такође, важно је испитати да ли неко у вашој породици пати од мигрене, последице сужења крвне мреже у мозгу, која се ублажава променом начина исхране и повећаним свакодневним кретањем.

Запажена је видна наследност код оболења штитне жлезде која се проверава крвном сликом и мерењем хормона, а свако одступање лечи се на време медикаментима или операцијом.

Обзиром да су душевне болести наследне колико и болести тела, неопходно је да се у оваквим ситуацијама особа обрати психијатру или психологу, јер само он може да одреди праву дијагнозу и терапију.

Научници нису сигурни да се страст према алкохолу, дроги, никотину или лековима наслеђује или је ствара атмосфера у којој дете одраста, али се зна да су тој склоности за 50 одсто више изложенија деца алкохоличара или наркомана, иако се не може тврдити да се ради о генетској или социолошкој појави.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи