Читај ми!

Две године пандемије – да ли ће Италијани заборавити како се грли

Пре две године очи света биле су упрте у Италију из које су пристизале драматичне слике оболелих и преминулих пацијената. Након три месеца локдауна, 2020. године, Италија се радовала изласку из пандемије али до тога није дошло. На снази су и даље изузетно строге мере. Суперзелена пропусница се мора показати свуда, маске ФФП2 су обавезне у позориштима и другим затвореним местима попут градског превоза, многе радње су затворене, а градови су увече празни.

"Kада сада погледамо фотографије из 2020, то изгледа као да су слике са неке друге планете. Ово су биле јако тешке две године и стално смо имали тај 'stop and go', таман кренемо па станемо. Међутим, мислим да ће нам сада бити теже да се вратимо у нормалан живот и питање је да ли ћемо морати да едукујемо људе да поново буду заједно и блиски једни с другима", каже Kлаудио Агостони са Радија Пополаре.

У Италији је од почетка пандемије, од када је италијанска влада увела ванредно стање 31. јануара 2020, усвојено 855 одредби у вези са ковидом 19.

У овом моменту је ванредно стање продужено до краја марта ове године, а од 15. фебруара је вакцинација обавезна за све старије од 50 година, а сви који немају суперзелену пропусницу која доказује вакцинацију или прележани ковид, биће суспендовани са посла и новчано кажњени.

Предузетница Микела Деанези истиче да се вакцинисала и због себе, и због других.

"Ако говоримо о обавезној вакцинацији, онда треба да буде обавезна за све, као и неке друге вакцине. Јако је тешко обавезивати само оне који имају преко 50 година, а од нас који имамо продавнице се тражи да на уласку контролишемо да ли људи имају пропусницу. Ја не желим да будем замена", поручује Микела Деанези.

Иако последњих дана маска није више обавезна на отвореном, ретко је видети некога на улици да је нема. Људи се поздрављају додирујући се песницама, без руковања, створиле су се велике поделе на оне који су против вакцине и оних који су за, у земљи нема туриста и живот је још далеко од нормалности на какву су навикли.

"Kада сам победио на Санрему пре две године, били су то последњи дани нормалности на какву смо до тада навикли. И ако сада погледате те снимке, видећете да оно што данас људе импресионира јесу загрљаји који су нестали из наших живота и то је нешто што нам највише недостаје", сматра Диодато, победник Санрема 2020.

Данас, након две године пандемије у Италији, све се више расправља о томе колико су заиста оправдане овако строге мере, каква је будућност "зелене пропуснице" и хоће ли се Италијани икада вратити нормалном животу који не подразумева маске и показивање пропуснице у превозу, ресторанима, теретанама – практично свуда.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи