Читај ми!

Др Мићић: Расте број прегледа у ковид амбулантама, пацијенти свих старосних доби

Докторка Светлана Мићић из Дома здравља Савски венац наводи за РТС да се драматично повећава број прегледа у ковид амбулантама на дневном нивоу. Ове недеље имамо око 200 прегледа дневно за разлику од претходне две недеље када су те бројке ишле око 150. Значи, број се драматично увећава, и свакако наредних дана и недеља ће бити много већи, указује Мићићева.

Докторка Светлана Мићић наводи да долазе пацијенати свих старосних доби.

"Од млађих који су били у почетку да кажем примарно посетиоци ковид амбуланти, затим радно способна популација, али и старији који су вероватно били у контакту са млађим члановима који су већ били заражени", објашњава др Мићић.

Указује да се броје прегледа драматично повећава.

"Ове недеље имамо око 200 прегледа дневно за разлику од претходне недеље када су те бројке ишле око 150. Значи, број се драматично увећава, и свакако наредних дана и недеља ће бити много већи", указује др Мићић.

Говорећи о клиничкој слици наводи да је лакша, да многи немају симптоме или су благи.

"Многи немају симптоме или су блажи, али има оних и са средње тешким симптомима. Свакако, лакша је клиничка слика што се рефлектује на број хоспитализованих који је ипак мањи у односу на број заражених", наводи др Мићић.

Указује да долази до пробијања имунитета, те да треба размишљати о даљој вакцинацији.

Посебну пажњу, додаје она, треба посветити старијим особама и хроничним болесницима. 

Апелује на оне који су били у контакту са особом која је била позитивна, а немају симптоме, да ипак остану неколико дана кући у некој врсти самоизолације.

"Они који су позитивни, уколико имају лакшу клиничку слику и немају потребу за упућивањем на хоспитализацију, имају законску обавезу седам дана од момента позитивности да буду у кућној изолацији. А они који знају да су били у контакту, а немају никакве симптоме, свакако треба да избегавају контакте и носе маску", каже  др Мићић.

Позива грађане да поштују противепидемијске мере - носе маске у затвореним просторима, држе дистанцу и одржавају хигијену.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи