Читај ми!

Проф. Стојановић: Тежу клиничку слику има два одсто оболелих од ковида

Клиничко-болнички центар Земун, као и остали здравствени центри у Београду, за сада ради у зеленој зони. Надају се да током лета или почетком јесени неће поново морати у црвену зону. Директор Драгош Стојановић каже за РТС да 98 одсто пацијената заражених коронавирусом има лакши облик болести, док је два одсто углавном са тежом клиничком сликом.

Проф. Драгош Стојановић, директор КБЦ Земун, рекао је за РТС да је велики притисак пацијената на тај здравствени центар, да су све болнице попуњене, те да је само у протекла 24 часа било 98 хитних пријема, са великим бројем тешких пацијената.

За сада раде у зеленој зони и надају се да неће поново морати у црвену зону - како кажу, бар до почетка јесени.

"Успели смо велики број пацијената да скинемо са листе чекања, и ортопедских и кардиоваскуларних", рекао је Стојановић и апеловао на грађане да донирају крв јер су им залихе на минимуму.

Што се тиче ковид позитивних, професор каже да је већина оболелих са лакшом клиничком сликом.

"Отприлике 98 одсто пацијената који су заражени коронавирусом су са лакшим обликом клиничке слике и углавном у кућној изолацији. Али тих два посто има најчешће тешку клиничку слику, иако немају неке своје основне болести", рекао је Стојановић и додао да пацијенти који имају пратеће болести углавном заврше или у ковид болници у Батајници или у ВМЦ на Карабурми.

Напомиње да су у КБЦ Земун забрањене посете и да су маске обавезне.

"Као што је и препорука. Ми то сви поштујемо и пацијенти поштују, схватили су да или могу да се заразе од некога или да могу некоме да пренесу", рекао је Стојановић.

Међутим, свакодневно се, каже, дешава да пацијент на самом пријему буде позитиван.

Објашњава да сви они који долазе у болницу на лечење, односно интевенцију, морају имати негативан антигенски тест, али да се дешава да се код неких и у току лечења развије ковид.

"Код групе пацијената који су хитни, свима радимо антигенске тестове, а онима са сумњивим симптомима радимо и пи-си-ар", рекао је проф. Стојановић.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи