Читај ми!

Др Бекић: У наредних недељу дана до 6.000 новооболелих, кључно убрзање вакцинације

Број новооболелих у Србији је у порасту. Епидемиолози кажу да је црвени аларм поново упаљен. Доктор Зоран Бекић, директор Дома здравља "Савски венац" и координатор за вакцинацију, изјавио је за РТС да се у наредних недељу дана на дневном нивоу може очекивати и до 6.000 новооболелих. Саветује да се грађани вакцинишу и придржавају епидемиолошких мера.

Епидемијски бројеви из дана у дан упозоравају у нашој земљи. Нове варијанте омикрон соја коронавируса убрзано се шире Европом. Све чешће се говори о верзији БА 2.75, која је на друштвеним мрежама позната и као "кентаур".

Ковид амбуланте од прошлог понедељка раде од 7 до 20, а у Кнез Даниловој на Палилули и у Цара Душана у Земуну раде 24 сата.

Др Зоран Бекић рекао је да се у наредних недељу дана може очекивати и до 6.000 новозаражних на дневном нивоу.

"Сојеви омикрона се сада далеко више шире, постоји велики број контаката и путовања, што утиче на заражавање. Уколико не учинимо нешто, а то је придржавање епидемиолошких мера, доћи ће до још већих бројева, који се могу очекивати не само на јесен већ и у идућем периоду", упозорава Бекић.

Епидемиолози кажу да је црвени аларм поново упаљен, јер већ имамо 500 хоспитализованих пацијената, а да се за десетак дана очекује више од 1000.

Вирус се стално развија и постаје "превише паметан", поручује и доктор из СЗО.

"У превозу са маском"

Бекић подсећа да је у здравственим и установама социјалне заштите у Србији обавезно ношење маски, као и да је снажна препорука да се носе у затвореном простору.

"Када улазимо у јавни превоз, треба да понесемо маску, као и да се трудимо да избегавамо гужве. То је прва и основна ствар. Треба и да размислимо и одлучимо о вакцинацији. То је кључна ствар у овом периоду", истиче др Бекић.

Препоручује да грађани треба да се вакцинишу трећом или четвртом дозом, јер је седми талас коронавируса у току.

"Мислим да су јесен и зима далеко да бисмо чекали. Сви они који нису добили трећу и четврту дозу вакцине, треба да то учине. Једино вакцинација може да смањи вероватноћу заражавање, а и како бисмо, уколико добијемо корону, имали блажу форму болести", објашњава Бекић.

Додаје да старије особе од 60 година, као и хронични болесници треба првенствено да се вакцинишу јер и даље имају најтеже форме болести, али и млађе особе које могу да их заразе.

Више оболеле деце 

Каже да је више и заражене деце на дневном нивоу, али и да расте број најмлађих са тежим клиничким сликама.

Сматра и да је здравствени систем у Србији у последње две године показао јачину, те да ће он сигурно издржати и овај талас.

Истиче да се грађани могу вакцинисати у свим домовима здравља, као и у тржном центру "Галерија", где је у претходном периоду вакцинисано 1.000 људи.

Каже да се вакцинација убрзала у односу на јун, те да је у претходних двадесетак дана имунизовано око 16.500 особа, највише четвртом дозом – 10.800.

"Придржавајте се епидемиолошких мера и још више убрзајте имунизацију. То је најбоља формула за успех. Имунизација треба да буде упорна, јер је вирус још упорнији", саветује др Зоран Бекић.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи