Читај ми!

Бекић за РТС: Следеће недеље можемо очекивати 4.000 новооболелих

Већ следеће недеље може се очекивати око 4.000 новооболелих на дневном нивоу, наводи за РТС члан Кризног штаба и директор Дома здравља Савски венац професор Зоран Бекић.

Зоран Бекић, је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да се повећава број оболелих на дневном нивоу, како међу одраслима тако и међу децом. 

"Бројеви су поново почели да расту тога смо сви свесни. Почетком јуна смо имали 300 инфицираних пацијената дневно, а сада је тај број негде око 2.500 и више. Сваке недеље се увећа број заражених пацијената за 50 одсто", наводи Бекић.

Додао је да је у јуну било једно до двоје новооболеле деце недељно, а сада имамо отприлике двоје или троје дневно, у петак је било четворо деце. 

"Сада имамо око 200 хоспитализованих пацијената, али сваки дан постоји повећан број пријема у односу на отпусте. Ако погледамо такав тренд сигурно је да ћемо у наредних неколико недеља можда доћи и до четвороцифрених бројева за хоспитализоване пацијенте. Већ следеће недеље може се очекивати око 4.000 новооболелих на дневном нивоу", оцењује Бекић.

Указује да ће се, како дани пролазе, повећавати број оболелих на дневном нивоу, али и број хоспитализованих и број преминулих од последица ковида-19.

"Током лета и јесени очекујем да ће ти бројеви само да расту. Како расту бројеви хоспитализованих пацијената, наравно да имамо увек угрожене пацијенте који су тада у тежем стању, сигурно ће расти и број преминулих особа", наводи гост Јутарњег дневника.

Указује да већ сада расте притисак на ковид систем у Србији

"На пример у Дому здравља Савски венац одакле ја долазим у јуну смо имали 30 или 40 пацијената дневно, сада их имамо 150", наводи  Бекић. 

Најчешће се, указује гост Јутарњег дневника заражава радно способно становништво и млади.

"Они су највише у контактима, најмање су имунизовани и они су циљна група код којих се највише види тај процената заражавања, мада он постоји у свим старосним групама", каже Бекић.

Говорећи о симптомима који су карактеристични за ковид у овом таласу, наводи да су то - повишена температура, бол у грлу, костима, мишићима, кашаљ.

"Али можемо да кажемо да последњих дана виђамо нешто теже клиничке слике са повишеном телесном температуром", истиче Бекић. 

Указује да смо дошли до седмог таласа короне.

"Мислим да смо стекли једно искуство и знамо шта нас чека у будућем периоду. Али, морамо поћи од себе и показати пре свега личну одговорност и према себи и према својим најближима", закључио је Бекић.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи