Читај ми!

Благи раст броја заражених коронавирусом, има ли разлога за забринутост

Иако је епидемијска ситуација у Србији стабилнија, бројеви новозаражених коронавирусом су свакодневно троцифрени, а последњих дана примећује се и благи пораст броја оболелих. У четвртак, на срећу, није било преминулих од ковида 19, али то и даље није свакодневна реалност. Уз помоћ респиратора дише девет пацијената. Др Весна Миољевић, епидемиолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже за РТС да тренутно сматра да нема разлога за забринутост, али да нас је ковид научио да се бројеви врло брзо могу мењати.

Весна Миољевић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да је некада било на десетине оних који чекају на тестирање, а последњих месеци једно или двоје у току дана. 

"Наше колеге су одговорне, па на било какву појаву симптома и инфекција респираторног тракта долазе и тестирају се, али заиста је мали број позитивних у последњих неколико месеци и недеља", истакла је Миољевићева.

Према њеним речима, и у протекла два лета смо имали неко повећање и знатно веће бројеве.

"Надамо се да ће то остати на ових 300 и нешто. Тренутно надам се да нема разлога за забринутост, али ковид нас је научио да се бројеви врло брзо могу мењати. Мере опреза су присутне и пратићемо бројеве у наредним данима и недељама", каже др Миољевић.

Најчешће су, каже, сада оболели старије особе са придруженим болестима, они који нису вакцинисани, али има је много мањи број хоспитализованих, на респиратору.

"На сву срећу, све је мањи број оних који су изгубили битку са ковидом", истиче Миољевићева. 

Свака појава симптома респираторног тракта је, додаје, увек индикација за тестирање на ковид.

"Не можемо да предвидимо, али можда ће доћи и до појаве нових сојева. Надамо се да ће као и омикрон бити такав да изазива болест код великог броја људи, али са лакшом клиничком сликом и са мањим бројем тежих исхода", каже Миољевићева.

Сматра да не треба чекати већ се вакцинисати.

"Овај период када имамо мирну ситуацију је идеалан за вакцинацију да се припремимо за наредну јесен. Не можемо рећи шта се може десити на јесен, али ово је период када можемо бити сигурни и лепо проћи кроз вакцинацију, првом, другом и трећом дозом", наводи Миољевићева.

Указује да је ово период интензивних путовања.

"Пратимо ситуацију сходно препорукама када је реч о мајмунским богињама. Морамо имати на уму две ствари. Када се налазимо у затвореном простору где се налазе особе за које не знамо да ли су вакцинисане треба ставити маску, прати руке водом и сапуном што чешће. И увек негде при руци имати неки препарат на бази алкохола да бисмо руке дезинфиковали. Доста смо урадили за своје здравље и превенцију многих болести, па и ковида", закључила је др Миољевић.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи