Читај ми!

Aгенција за лекове о "Фајзеровој" вакцини за децу изнад пет година следеће недеље

Јелена Митрашиновић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) изјавила је за РТС да је у Агенцији за следећу недељу заказана седница Комисија за регистрацију хуманих лекова на којој ће бити разматрано одобрење "Фајзерове" вакцине за децу узраста од пет до 11 година.

Јелена Митрашиновић из АЛИМС-а рекла је за РТС да је Агенцији, закључно са јучерашњим даном, пријављено укупно 1.468 случајева нежељених реакција након имунизације.

"После годину и по дана од почетка вакцинације, знамо да се ради о нежељеним догађајима који су били очекивани и који нису имали озбиљан карактер у највећем броју случајеви, благог до умереног интезитета. Јављали су се дан, два, после вакцинације, спонтано пролазили или се повлачили после примена лекова против температуре и болова", објашњава Митрашиновићева.

Истиче да, према подацима којима располаже Агенција за лекове и медицинска средства Србије, нити један смртни исход није повезан са вакцинацијом. "Са потпуном сигурношћу можемо да кажемо да су наши грађани примали безбедне и ефикасне вакцине. То је био прави пут да се заштитимо од вируса", наглашава Митрашиновићева.

Најављује да се следеће очекује да ће у Србији да буде одобрена "Фајзерова" вакцина за децу, узраста од пет до 11 година, те да ће родитељи моћи да добију све информације од педијатара.

"Следеће недеље у Агенцији за лекове заказана је седница Комисије за регистрацију хуманих лекова, на чијем дневном реду ће бити разматрано одобрење 'Фајзерове' вакцине за децу, узраста од пет до 11 година", истиче гошћа Дневника.

О сумњивим лековима

Митрашиновићева каже да уколико добију пријаву да су се на тржишту појавили лекови који су сумњивог порекла или квалитета, покрећу низ механизама.

"Ступамо у координацију са инспекцијом надлежног Министарства здравља. У процес се укључује царинска служба и полиција. Узрукују се сумњиви лекови и достављају инспекцији Министарства здравља. Достављају се, онда, АЛИМС-у. Прво испитујемо да ли такви сумњиви лекови имају регистрационо решење у Србији, па онда њихов квалитет и о резултатима обавештамо инспекцију Министарства здравља", објашњава Митрашиновићева.

На сајту Агенције транспаретне су информације. "Уколико откријемо безбедносни сигнал или ризик који прати примену одређених лекова, устаљена пракса је да, у складу са мерама које се предузимају на нивоу Европске агенције за лекове, наша повлачи одређене регулаторне активности. То су често писма здравственим радницима путем којих их обавештавамо о безбедносном ризику. Све то буде доступно на сајту Агенције", указује Митрашиновићева.

О водичу за лекаре и фармацеуте

Представљање Фармакотерапијског водича биће у 13 часова у ректорату у Београду. "То је стручна публикација која је намењена лекарима, фармацеутима и осталим здравственим професионалцима. Садржи актуелне и важне информације о свим лековима регистрованим на нашем тржишту и о приступима у лечењу. Садржи информације које су научно доказане и које имају практичан значај у спровођењу рационалне примене лекова", објашњава Митрашиновићева.

Истиче да је то важна литература за сваког фармацеута и лекара, како да се на савремени и адекватан начин пружа здравствена заштита пацијентима.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи