Читај ми!

Кон: Пред нама су летовања, опрезност због неминовне циркулације вируса

Члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да је епидемијска ситуација добра након празника. Наводи да улазимо у туристички период, да ће наши држављани путовати, али и странци ће долазити у Србију па ће сигурно доћи до циркулације вируса и треба бити опрезан. Указао је да није тачно да немамо противепидемијске мере, већ су оне сведене на снажну препоруку.

Предраг Кон истиче да су прошли празници и да су јуче регистроване нешто веће епидемијске бројке у односу на 2. мај.

"Проценат позитивних је нижи, што је свакако добро. Добро су прошли ови празници, стабилна је епидемиолошка ситуација", додао је Кон.

Указао је да није тачно да немамо противепидемијске мере, већ су оне сведене на снажну препоруку.

"Треба разликовати да ли је нешто потпуно укинуто или није. Обавезно је још ношење маски у здравственим установама. То прави проблеме са пацијентима у неким здравственим установима који упорно неће да ставе маску када улазе", каже Кон.

Наводи да улазимо у туристички период, да ће наши држављани путовати, али ће и странци долазити у Србију.

" Сасвим сигурно ће доћи до циркулације, али циркулација вируса у том неком летњем периоду раније се мислило да је готово немогуће да се уздигне тај талас, али искуство нам је показало и први пут и други пут да има сезонски карактер, али да он није тако видљив", наглашава Кон.

"Приступ у Кини потпуно непримењив у нашим условима"

Каже да је приступ у Кини екстреман и према његовом мишљењу потпуно непримењив у нашим условима, као и да они и даље имају затварање потпуно карантинског типа.

Наводи да се поставља питање колико је то неопходно, јер је све јасније да омикрон врло брзо мутира и већ се појављује у пет подваријати.

"Сви они могу да прескоче имунитет што је јако занимљиво – и имунитет од прележане болести и од вакцине. Од вакцине се не може добити она ефективност каква је била на почетку, па ако пратите ове подваријате вакцина је имала мању ефективност код сваке следеће", додаје Кон.

Коме се препоручује четврта доза 

Наглашава да очекују да ће, са новим вакцинама које се буду пред јесен појавиле, бити одговарајућа препорука за вакцинацију.

Објаснио је да се четврта доза сада препоручује старијама од 60 година, али и имунокомпромитованима – онима који примају неку терапију или су дијабетичари, на хемодијализи, као и онколошким пацијентима.

"Највероватније ће се вакцина некако променити, за сада немамо јасне сигнале да је то баш на видику. Очекује се на јесен", додаје Кон.

"Налазимо се у ситуацији када најснажније треба препоручивати вакцинацију"

Указао је да се не може очекивати од СЗО да одјави пандемију, јер постоје делови света у којима је озбиљна епидемијска ситуација, док је у другим деловима мирније.

"Ми се сада налазимо у ситуацији када најснажније треба препоручивати вакцинацију, јер још увек имамо половину становништва невакцинисано, у градовима је много боље него у руралним срединама", каже Кон.

Сматра да ће коронавирус још годинама бити "морија човечанства", али не у оном степену као до сада.

"Ми ћемо имати проблема са коронавирусом", закључио је Кон и додао да ћемо видети да ли ће се вакцина годишње примати као сезонска.  

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи