Читај ми!

Корона после празника, др Бекић објашњава каква нас ситуација чека

Доктор Зоран Бекић, директор Дома здравља Савски Венац и доскорашњи координатор пункта за вакцинацију на Београдском сајму изјавио је да се пандемија још увек није завршила, а да смо се опустили као да "сутра не постоји". Подсећа да је и даље потребно поштовати епидемијске мере. Указује да се после ускршњих и првомајских празника очекује раст новозаражених, али сматра да то неће бити четвороцифрени број.

Светска здравствена организација је пре 25 месеци прогласила пандемију коронавируса. Стиче се утисак да је планета рекла довиђења, али не и збогом том глобалном проблему.

Доктор Зоран Бекић рекао је за РТС да се пандемија још увек није завршила, а да смо се опустили "као да сутра не постоји".

Подсећа на епидемијске мере које је потребно и даље поштовати: ношење маски у затвореном простору, редовно прање руку, дистанца, избегавање масовних скупова.

"То су ствари на које треба да мислимо и даље, као и на здраве начине живота: више сна, здрава исхрана, умереност у свему. Реч 'умереност' је кључна у идућем периоду", указује Бекић.

Шта се очекује после празника 

У нашу земљу за ускршње и првомајске празнике долази око 200.000 људи из иностранства. Доктор каже да то може да представља потенцијалану опасност, када је реч о расту броја новозаражених.

"Уколико имамо велики број контаката, наравно да ћемо имати веће заражавање. Код нас је доминантан омикрон сој. У западној Европи то је стелт омикрон сој, у Немачкој, Аустрији, Швајцарској, па чак и Италији и Француској. То су све државе из које долазе наши људи", каже Бекић.

Указује да се стелт омикрон сој брзо шири, те да је и то један од разлог због којег може доћи до већег броја заражених.

"Можемо очекивати раст у идућем периоду, али то неће бити драстичан раст. Не очекујем четвороцифрене бројеве инфицираних особа, али ћемо то да видимо у наредне две недеље", каже Бекић.

Четврта доза и укидање мера 

На питање да ли, из перспективе лекара, многе земље из економских разлога ублажавају, односно укидају епидемијске мере, Бекић сматра да је то разлог, као и да ћемо тај "цех вероватно да плаћамо на јесен".

У нашој земљи вакцинисано је нешто мање од 60 одсто људи, а Бекић каже да не очекује да ће да расте број имунизованих.

"Сви они који су добили две дозе, мислим да би требало да добију још две. За сада постоји снажна препорука за имунизацију са четвртом дозом. Све ризичне групе потребно је да приме. У Србији број особа које су имунизоване четвртом дозом је свега 25.000", указује Бекић.

Према његовим речима, благи скок имунизованих можемо да очекује на јесен, једино ако се појави нови сој коронавируса.

Каже и да су сви респиратносни вируси сезонски, уколико се јављају у одређеном периоду године, али да се то не може рећи за коронавирус јер је "цикличног карактера" и јавља се без обзира на доба године.

"Треба да научимо да живимо са короном. Уколико погледамо овај период, претходне две године, из угла здравственог радника, могу бити поносан на здравствени систем у Србији", закључује Зоран Бекић, директор Дома здравља Савски Венац.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи