Читај ми!

Др Сеферовић: Добро је да је омикрон блажа варијанта, међутим, да ли је ово крај

Грађани Србије најчешће оболевају и умиру од болести срца и крвних судова. И корона је оставила озбиљне последице. Истраживања показују да су упала срца, инфаркт и депресија, најчешће последице код оних који су имали ковид-19, и да код многих постковид синдроми трају месецима.

Петар Сеферовић, потпредседник Европског удружења кардиолога, каже за РТС да су последице коронавируса показале да је ковид озбиљна системска болест која првенствено погађа плућа, али и срце.

Према његовим речима, корона на неки начин истиче оно што је најслабије у организму. Није  то, како каже, само срчана болест или неке хуморалне болести као што су дијабетес или поремећај функције липида, него се дешава то да, у организму који би нормално функционисао 15 година, корона нађе најслабију тачку.

"Имамо примере да пацијенти који имају латенти дијабетес добију стварни дијабетес и морају на инсулин, да они који имају болест плућа после короне уђу у декомпензацију, а о срцу да не причам", истиче др Сеферовић.

Веома је важно, како истиче, да су лекари брзо схватили да је ковид системска болест, која погађа пре свега крвне судове.

"Млади људи умиру због тога што имају запаљење унутрашњег дела крвних судова, добијају тромбозу плућа и човек који је у најбољим годинама са релативно малим симптомима добије емболију плућа и умре. Зато је ова болест веома опасна", објаснио је доктор.

Имамо срећу, каже доктор Сеферовић, што је омикрон варијанта као завршница коронавируса много блажа, међутим морамо бити веома опрезни, јер она задржава особине основног вируса, посебно код старијих.

Постоје пацијенти који су били у изванредној форми, а веома брзо су дошли до декомпензације срца, промене менталног статуса, повећања крвног притиска, погоршања шећерне болести, рекао је доктор.

"Најбоље је да човек себе мониторише, ако неко после короне има кратак дах, не може да толерише напор, треба да уради основе анализе у кардиолошким ординацијама", навео је доктор Сеферовић.

Проблем је у томе што корона на неки начин, ако је у тежем облику, убрзава процес старења и те последице је јављају веома рано, рекао је доктор.

"Оно што није охрабрујућа вест или питање, а о коме се све више прича и у Европском удружењу кардиолога, али и у струковним организацијама, јесте: да ли је ово крај", рекао је доктор.

"Ако је ово крај, ако коронавирус са омикроном улази у људску популацију, то је све јако добро, али… да ли је ово крај", каже др Сеферовић.

"Оно што ми препоручујемо пацијентима, јесте да три до шест недеља немају физичку активност, међутим и неактивност је исто толико лоша, тако да неко ко је имао ковид треба да нађе баланс између онога што треба да ради и онога што може да ради", рекао је доктор Сеферовић.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи