Читај ми!

Србија добила савремену обдукциону салу, доказано да ковид захвата све ћелије организма

Светске анализе обдукција публиковане у часописима, стручним и научним публикацијама показале су да је ковид 19, обољење вирусне етиологије, веома опасно, брзо се шири и даје тешке последице. Коронавирус захвата све ћелије организма, централни нервни систем, мозак, кожу, дигестивни тракт, органе за варење, све жлезде у ткиву, слезину, јетру, бубреге. Трећина умрлих имала је 2020. инфициране ћелије мозга, каже патолог прим. др Радослав Радосављевић.

Доктор Радосављевић истиче да је пандемија коронавируса настала нагло са огромним бројем оболелих и великим бројем преминулих. Због тога је Светска здравствена организација издала препоруку свим здравственим службама света да се обдукције преминулих од короне не раде уколико нису испуњене услови који захтевају максимум безбедности за оне који то обављају.

"Србија је прихватила препоруку СЗО и до овог момента ми нисмо имали адекватне услове и зато смо чекали да испунимо све норме и стандарде и добијемо обдукциону салу која ће максимално заштитити особље које обавља аутопсије", наглашава Радосављевић.

Према његовим речима, обдукција је метод, начин испитивања преминулих пацијената да би се утврдио узрок смрти.

"То је једини моменат када живи уче од мртвих", сматра др Радослав Радосављевић.

У Србији је прва званична обдукција затражена тек пре два месеца, када је млад човек преминуо у Батајници за свега неколико сати, непосредно након пријема у болницу.

"Обдукација је показала да је доминантан узрок смрти упала плућа са развојем тромбо емболијске болести и захватањем срца, срчаног мишића, развојем миокардитиса", каже Радосављевић.

Додаје да је могуће електронском микроскопијом утврдити да ли је неко умро од ковида или са ковидом.

"Електронском микроскопијом се може вирусна партикула доказати у самој ћелији пошто вирус улази у ћелију и захвата ћелијске органеле, делове ћелија који представљају организам у малом и обављају све те функције. Скуп ћелија даје ткиво, а скуп свих ткива даје орган односно органске системе. Ако у тој ћелији нађемо вирусну партикулу ми смо аутоматски доказали то електронском микроскопијом", објашњава Радосављевић. 

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи