Читај ми!

Дечја клиника КБЦ "Драгиша Мишовић" отвара се и за нековид пацијенте, смањује се број оболеле деце

У ковид систему, пре само два месеца, било је око четири хиљада пацијената више него данас. Руководилац Дечје клинике КБЦ "Драгиша Мишовић" Оливера Остојић каже за РТС да су у тој установи три ковид позитивна пацијента са лакшим клиничким сликама, као и да се смањује број амбулатних прегледа.

У Дечјој клиници КБЦ "Драгиша Мишовић" су три ковид позитивна пацијента, а пре два месеца их је било 47. Први пут од почетка пандемије збрињавају и нековид пацијенте.

Докторка Оливера Остојић, руководилац Дечје клинике за РТС је изјавила да је последњих дана епидемијска ситуација повољна, те да у њиховој установи имају мали број заражених пацијената.

"Од јутрос имамо троје пацијената који су већ ту неколико дана и који су на крају лечења. Планира се за викенд отпуст тих пацијената. Ако се овако настави, надам се да ћемо у понедељак дочекати са нула ковид педијатријских пацијената", каже Остојићева.

Према њеним речима, током таласа омикрон соја коронавируса клиничке слике деце биле су лакше, за разлику од претходних таласа када је 60 одсто деце имало упалу плућа.

"Смањује се и број амбулантних прегледа. То је сада једноцифрен број, до десетак прегледа са сумњом на ковид инфекцију или деца која су била у контакту са зараженима. Раније је било и до 50, 60 прегледа у току дана", објашњава Остојићева.

Подсећа да су прво оболело дете од коронавируса примили 24. марта 2020. године, те да је од тада до априла, Дечја клиника била у црвеној зони.

Докторка каже да су до сада примили 1.850 заражене деце, да је било око 5.000 амбулантних прегледа, али да сада отварају нековид одељења и амбулантни део и за нековид пацијенте.

"Примамо нековид пацијенте и наше старе пацијенте, прво на консултативне прегледе. Упућују се из Дома здравља са упутом. Примамо и све остале педијатријске пацијенте. Дежурамо сваки дан за ковид пацијенте", закључује руководилац Дечје клинике КБЦ "Драгиша Мишовић" Оливера Остојић.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи