Читај ми!

Нико није свирао крај пандемије, др Величковић се прибојава да је укидање мера преурањено

Помоћница директорке ковид болнице у Батајници др Јелена Величковић рекла је за РТС да ниједна држава у свету није објавила крај пандемије, неке државе уводе и веома рестриктивне мере, док су код нас мере крајње либерализоване. Бојим се да је све то помало преурањено, навела је Величковићева.

Понашамо се као да је епидемија короне прошла иако званично нико није свирао крај пандемији. Заражених и даље има у свим земљама света, а вирус и последице које је изазвао код многих који су били заражени још морају да се испитују. Око две хиљаде лекара учествовало је протеклог викенда у Београду на великој светској конференцији посвећеној борби против коронавируса.

Помоћница директорке ковид болнице у Батајници докторка Јелена Величковић рекла је, гостујући у Београдској хроници, да се тренутно у Ковид болници у Батајници налази 190 болесника, од тога су 22 на интензивном лечењу.

"Ниједна држава у свету није објавила крај пандемије, неке државе уводе јако рестриктивне мере, док су код нас мере крајње либерализоване", рекла је докторка додајући да се прибојава да је све то помало преурањено.

Оцењује да је разлог томе наша жеља да се понашамо као да се све вратило у нормалу.

"Ја се и даље понашам као и првог дана пандемије – носим две капе на послу, две маске, рукавице и сву заштитну опрему. Такође, на свим јавним местима и даље се трудим да поштујем меру ношења маске јер имам утисак да је ношење маске у затвореном простору највише допринела од свих мера спречавању ширења епидемије", истакла је Величковићева.

Напоменула је да су заражени старији који, иначе, имају већи ризик од теже форме болести, старији од 70, 80 година, а међу њима има и вакцинисаних.

"Приметила сам да су старији који су примили бустер дозу имали боље шансе за излечење", напоменула је.

Величковићева је рекла да је конференција којој је присуствовала значајна јер је то прва ковид конференција у свету.

"Изненадило ме је јер је 18.000 колега из света онлајн пратило ову конференцију", рекла је докторка и додала да је главна карактеристика скупа мултидисциплинарност, као и размена искустава са колегама како је организовано лечење у другим земљама.

Према њеним речима, најважније у ванредним ситуацијама сарадња између институција, а током пандемије многи ставови су се и ревидирали.

"Никада брже се у свету нису произвеле вакцине које су ефикасне и други антиковид лекови, којима можемо да спречимо тешке форме болести", објаснила је.

Верује да смо сви научили пуно, а главни утисак јој је да смо се научили принципу солидарности.

Након завршетка пандемије, оценила је да Ковид болница Батајница може бити и општа болница јер садржи све што једна општа болница треба да има.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи