Читај ми!

Удовичић: Нема места страху због нове варијанте омикрона

Нова мутација коронавируса названа ИКС-Е, не треба да нас забрињава јер је то још једна варијанта омикрона која се појавила у Хонгконгу и Великој Британији и углавном код младих пролази брзо, док тежу клиничку слику може да развије код старијих грађана са коморбидитетима, рекао је за РТС командант Војне болнице Карабурма Иво Удовичић.

На данашњи дан пре две године Војна болница "Карабурма" примила је прве ковид пацијенте. То су, према речима команданта Иве Удовичића, били тешки и драматични дани јер се болница напунила за један дан, а мало се знало о вирусу. Кроз ту релативно малу болницу до данас је прошло преко 4.000 ковид пацијената.

Ситуација у нашој земљи данас може да се окарактерише као стабилна, рекао је командант Војне болнице "Карабурма" која је једна од ретких која је још у ковид систему.

"Све болнице излазе из ковид система осим оних које су саграђене у ту сврху", каже Удовичић.

Каже и да нема разлога за страх због појаве новог соја омикрона у Хонгконгу и Великој Британији.

"Нема разлога ни за страх ни за панику, то је исто врста омикрона који код младих не изазива тежу клиничку слику, али код старијих може да направи проблеме", објаснио је Удовичић. 

У војној болници на Карабурми број пацијената се не мења и попуњеност болнице је до 60 одсто, пацијенти који су на лечењу су старији суграђани који су последњу дозу вакцине примили још прошлог лета.

"Тренутно је код нас исти број пацијената, углавном је то старија популација, и за њих се препоручује бустер доза. Не сме се чекати да прође више од пет месеци до следеће. Такође, треба носити маске посебно у превозу и затвореним објектима јер на тај начин штитимо и себе, али и старије суграђане", рекао је Удовичић.

Ускоро ће у функцију бити стављен мултислајсни скенер најновије генерације, донација Амбасаде САД, чиме ће пацијентима у овој здравственој установи бити омогућена још боља дијагностика.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи