Читај ми!

Шеклер: Задати одсудан ударац корони - да се вакцинише што већи број људи

На седници Кризног штаба која је заказана за 16 часова на дневном реду биће речи о ковид пропусницама. Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, претпоставља да је на столу вероватно укидање великог броја мера које су до сада биле на снази. Сматра да би сада требало да се искористи ситуација и да се зада одсудан ударац корони, да се вакцинише што већи број људи.

Што се тиче тренутне ситуације и пада броја заражених, Миланко Шеклер је рекао за РТС, да је то очекивана ситуација и развија се онако, као и у осталим земљама које су прошле кроз талас омикрон вируса.

Додао је и да се и разликује у томе, што су те земље имале далеко већи обухват вакцинисаног становништва, па је доста разлике у односу на број хоспитализованих и тешко оболелих и у односу на проценат умрлих.

"С обзиром да смо ми једва пребацили 50 посто вакцинисаног становништва и да је трећу дозу примило опет један много мањи удео, што је трећина од овог броја, онда су последице у односу на број новозаражених на дневном нивоу далеко веће биле код нас него код њих", оценио је Шеклер.  

Међутим, подсећа и да је ситуација била таква да смо имали и преко 20.000 новозаражених дневно, што је дијагностификовано, а вероватно је, сматра, та бројка била и већа.

Услед тог великог броја заражених, а где је удео био и невакцинисаних, довољно је, како је објаснио, да је један проценат захтевао хоспитализацију, па је то онда, већ 500 људи на 20.000. 

Укидање ковид пропусница

"Нисам Ванга ал сам писмен, читам шта су изјављивали поједини чланови Кризног штаба и претпостављам да је на столу вероватно укидања великог броја мера које су до сада биле на снази. Ја мислим да смо ми то сами укинули а штаб ће да потврди одлуку коју је донело становништво Србије", сматра Шеклер.

За многе ствари, истиче, немамо референдум и изјашњавање директне воље грађана али овде, каже, има осећај да ће воља и жеља грађана бити испуњена са 100 посто ефикасности.

Да ли смо завршили с короном 

"Рат с короном је трајао две године, бар што се тиче нас и није заврше. Неке велике битке су се десиле са већим и мањим губицима. Ми смо једнострано донели одлуку да извршимо демобилизацију и да одемо кући, најпростије речено", метафорично указује Шеклер.

Наводи и да покушавамо да се поредимо са земљама које имају далеко већи проценат вакцинисаних.

Појашњава да је свака вакцина на неки начин стварање заштите, једне, како је рекао, врсте панцира и пуне борбене опреме сваког оног ко је примио три дозе вакцине.

Нормално је, истиче, да он неће или ће бити тешка мета за остале врсте вирусе који постоје у осталим земљама. Зато такав, каже, не мора да носи маску и зато ће те земље укинути велики број забрана, али они имају 90 посто становника који су у пуној борбеној опреми.

"Ми имамо 50 посто који су тако опремљени а 50 посто онако цивилно одевени и без икакве заштите. Они ће и даље бити лака мета вируса, а ми ћемо им дозволити да не носе чак ни те маске ни да се не придржавају ни дистанце ни броја а изгледа да им ико неће више тражити ни ковид пропуснице", упозорио је Шеклер.

То је, оцењује, неозбиљно. Зато, сматра да би требало да искористимо ситуацију и да задамо одсудан ударац корони и да се вакцинише што већи број људи.

Где корона може лако да букне

Посебно је истакао и упозорио на ситуацију с избеглицама из Украјине. Стрепи од новонастале  ситуације, где се милиони људи који су изгладнели и под стресом смештају у огромне прихватне кампове, у земљама у којима је обухват вакцинације врло споран и најнижи у Европи.

То су, како је навео, Пољска, Словачка, Румунија, Молдавија, Мађарска са нешто бољом вакцинацијом, и тиме се, упозорио је, праве околности које корона може лако да искористи и да букне у тим земљама.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи