Читај ми!

Могу ли "ковид обдукције" да пронађу везу између заражености коронавирусом и узрока смрти

Институт за судску медицину последњих неколико недеља има јединствену обдукциону салу. Опремљена савременом апаратуром и модерним системом вентилације, у потпуности је безбедна за рад, што је нарочито важно за обдукције преминулих од ковида.

Такозване ковид обдукције донедавно се практично нигде у свету нису радиле, у складу са препорукама СЗО. Званичне забране није било, али сада, када се о вирусу зна више, такве обдукције су све чешће.

"Сама обдукциона техника када су у питању обдукција код особа које су позитивне на коронавирус у односу на све друге обдукције је слична или иста, само је начин узорковања материјала и њихов број нешто другачији, зато што ми овде радимо знатно шире анализе. Међутим, ова сала не служи примарно због обдукција особа које су претходно заражене коронавирусом", каже доцент на катедри за судску медицину Медицинског факултета Миленко Богдановић.

Како стручњаци кажу, обдукција је најбољи начин да се утврди тачан узрок смрти.

"Када имамо само податак да је особа позитивна на коронавирус, а да немамо никакву другу медицинску документацију, уколико се обдукција таквог тела не уради ми практично нећемо ни знати узрок смрти. Обдукција, између осталог, служи да установи везу између заражености коронавирусом и узрока смрти", објашњава Богдановић.

Стручњаци објашњавају да је одређени број особа био заражен коронавирусом, али да узрок смрти није ни у каквој вези са ковидом.

"Наравно постоји и одређени број оних који јесу умрли због ковида, али и један постотак оних који су умрли, како ми кажемо, са ковидом", каже Богдановић.

Ипак, у Институту кажу да је урађено мало ових обдукција, па је још рано за закључке. У Институту за судску медицину обдукције се раде из медицинских и правномедицинских разлога, што је дефинисано законима.

По закону, чињеница да је преминула особа боловала од ковида, није довољан услов за обдукцију.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи