Читај ми!

Две године пандемије ковид 19 у Србији – више од 15.000 преминулих и скоро два милиона позитивних

У Србији је пре тачно две године, 6. марта 2020, званично регистрован први случај коронавируса, чија пандемија и даље траје. Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.925.618 случајева коронавируса, а тестиранo је 8.834.066 узоракa. Од последица заразе преминуло је 15.437 особа. Међу оболелима био је Предраг Николић који је у коми провео 17 дана.

Када је осетио симптоме који су упозоравали на корону, није ни слутио да ће отпочети његова најважнија битка. После дуготрајне борбе, лекари у Клиничком центру у Нишу успели су да отргну Предрага Николића из канџи ковида 19.

"Седамнаест дана сам био у коми, а месец и по дана сам био на болничком лечењу. Опоравак је текао споро, требало ми је неких пет, шест месеци да самостално станем на ноге. Сада сам добро, не пијем лекове, потпуно сам се опоравио", наводи Николић.

У Србији је ковид 19 за две године однео близу 15.000 живота, а међу тестиранима готово два милиона грађана било је позитивно на коронавирус.

Докторка Марија Здравковић, директорка Клиничко-болничког центра "Бежанијска коса", каже да је ситуација много боља.

"Очекујемо да буде још боља и да у наредном периоду КБЦ Бежанијска коса која на данашњи дан има 82 ковид пацијента, који захтевају хопситализацију, има и много мање, и изађе из ковид система. Али, до данашњег дана, 657 дана, преко 61.000 пацијента збринутих у пријемно тријажној амбуланти, и преко 8.200 хоспитално лечених пацијената у КБЦ Бежанијска коса", наводи Здравковићева.

Најстарији излечени пацијент има 99 година 

Много излечених, али нажалост неки нису добили битке. Међу њима је и двадесетчетворогодишњи младић.

"Можда као један од најтрагичнијих догађаја, памтим случај младог човека који није био вакцинисан, дуго је чекао да се јави у болницу, а када се јавио, све смо учинили, али нисмо могли да му помогнемо", наводи Здравковићева. 

Са поносом, додаје она, можемо да кажемо, да нам је најстарији пацијнт имао 99 година и да је изашао опорављен из ове болнице.

"И морам да каже, то је пацијент који је био вакцинисан", истиче Здравковићева.

Наводи да је КБЦ Бежанијска коса једина болница у Србији, једна од ретких у Европи, међу 64 болнице у свету изабране да даље сарађује са СЗО на пројекету испитивања количине и доступности кисеоника код пацијената који имају ковид обољење.

У најтежем периоду на лечењу било више од 10.000 пацијената

Широм Србије, на болничком лечењу је мање од 2.000 пацијената. У најтежим ковид данима, било их је и више од 10.000.

"Било је јако тешко навићи се на скафандере, на ту опрему, да имамо две маске, рукавице, каљаче, тоје све било непознато за нас", наводи Тамара Ратковић, медицинска сестра ковид јединице интезивне неге Опште болнице у Суботици. 

Др Радмило Јанковић рекао је за РТС да је здравствени систем био на великом испиту, у протекле две године.

"Мислим да је читав здравствени систем, и лекари и медицинско особље, да су на неки начин играли улогу неке српске армије која је била на неком новом Колубарском фронту, и заиста је дала све од себе да олакша људима колико год је то било могуће, а било је заиста тешко. Али, бољи дани иду свакако", додаје Јанковић.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи