Читај ми!

Директор КБЦ "Земун": Значајно боља ситуација, али са ковидом никада нема опуштања

У последњих месец дана смањио се број новооболелих, хоспитализованих, као и пацијената на респиратору. Зато су поједине здравствене установе изашле из ковид режима, а међу њима и Клиничко-болнички центар "Земун". Никада нема опуштања, морамо бити на опрезу и треба да се придржавамо свих мера, поручује директор те здравствене установе Драгош Стојановић.

Драгош Стојановић каже да је оптимиста и да се нада да ћемо са смањењем броја заражених и хоспитализовних ускоро изаћи из ковид система.

"Никада нема опуштања, морамо бити на опрезу и треба да се придржавамо свих мера. Ситуација је значајно боља, у Батајници је тренутно 330 пацијената, на респираторима је такође дупло мање најтежих пацијената. То су све добри показатељи и надамо се да ће бити све боље", рекао је Стојановић.

КБЦ "Земун" био је од 20. марта 2020. године у црвеној зони до маја прошле године, а од тада ради у зеленој зони са тријажном амбулантом за ковид пацијенте.

"У последњем таласу, кроз тријажну амбуланту је прошао велики број заражених, али је мањи број био за хоспитализацију. Најчешће су то били људи који су дуже чекали и лечили се код куће или старији особе које имају и придружене болести. Ипак свега око 10 одсто је са прегледа из тријажног центра слато у болнице", рекао је доктор Стојановић.

У две године колико траје пандемија директор КБЦ "Земун" каже да је било најтеже на почетку, али и у данима када се хоспитализовало највише пацијената.

"На почетку је било тешко, јер смо имали непознаницу, не знате како ћете лечити, а преузимате одговорност за нечији живот. Тај први удар смо амортизовали, научили како да се боримо са тим. У другом таласу у једном дану смо за 24 сата имали 180 пацијената за хоспитализацију", наводи директор КБЦ "Земун".

Што се тиче нековид пацијената које сада збрињавају, Стојановић каже да примају хитне пацијенте, трауме и политрауме, имају неурохируршке и ортопедскохируршке интервенције, али све чешће имају пацијенте са постковид компликацијама.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи