Читај ми!

Директор СЗО у Србији за РТС: Још се не види крај пандемије

Фабио Скано, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији и изасланик за регион, каже за РТС да се види глобални пад броја случајева, али да то не важи за цео свет. "Крај пандемије се још увек не ближи, а у оним земљама у којима је број вакцинисаних велики, оне могу да почну да размишљају о некој фази после ове хитне ситуације", напомиње Скано.

Фавио Скано је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да се у Украјини догађа хуманитарна криза.

"Ми у координацији са УН пружамо подршку хитном здравству, лечењу повређених и старамо се да основне здравсгвене службе функционишу. Ту није само реч о Украјини, већ и о људима који прелазе границу", рекао је Скано.

СЗО, наводи, види заиста глобални пад броја случајева, 21 проценат у протеклих недељу дана, али то не важи за цео свет.

"У западном Пацифику долази до пораста броја случајева, а у Србији, срећом, бележимо пад броја случајева. Ниска стопа вакцинације идеално омогућава новим варијантама да се шире, а колико ће бити опасне то не можемо знати. Најбоље што можемо да радимо је да што већи број становништва буде вакцинисан. Крај пандемије се још увек не ближи, а у оним земљама у којима је број вакцинисаних велики, оне могу да почну да размишљају о некој фази после ове хитне ситуације, а у земљама у којма је стопа вакцинација ниста, важно је да се достигне 70 одсто", рекао је Скано.

Србија је, каже, једна од првих земаља која је кренула у кампању вакцинације.

"Нарочито и рањивих популација, као што су мигранти. Између 70 и 80 година стопа вакцинација је преко 80 одсто. Нажалост, постоје и друге старосне групе које су у опасности од хоспитализације и смртног исхода. Радимо са Владом да се одговори на бриге тих људи, како би могли да донесу паметну одлуку", навео је Скано.

СЗО је, доаје, најавила нову глобалну платформу за земље међу којима је и Србија и њој је поверен пренос платформе за производњу РНК вакцина због знања и стручности.

"То не значи да ће да се крене са производњом вакцине сутра или ове године. То је средњорочно до дугорочно улагање које се односи на будућност земаља и помогне развој капацитета. Ово је свеобухватан приступ. И тај елеменат солидарности који треба увек имати у виду. Србија за сада има довољно вакцина. Ова платформа се не односи само на вакцине против ковида, него и за производњу других вакцина и лекове против других болести"; казао је Скано.

Према његовим речима, много земаља је имало напредне здравствене системе који су дошли на ивицу колапса, што се није десило у Србији.

"То је било због одговорности и грађана и отпорности здравственог система. Зато је у будућности важно улагање у здравствени ситем, најпре у примарне здравствене заштите. То су места где људи одлазе по лекове, места где људи могу да се оснаже да позитивно живе и да размишљају, а то помаже развоју земље и економије и друштва", закључио је Скано.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи