Читај ми!

Поповић: Производња РНК вакцина технологија будућности, да ли је Торлак спреман

Србија је једина земља региона која је добила шансу да производи своју РНК вакцину и то је прилика да усвојимо потпуно нову технологију која је важна за производњу вакцина за ковид, али има и много ширу примену. То је технологија будућности која ће нам омогућити да се избормо не само са ковидом, него и са другим болестима, каже Драгослав Поповић, стручњак УНИЦЕФ-а за вакцинацију.

Поповић истиче да је да је шанса за производњу РНК вакцина само корак број један у маратонској трци која мора дуго да траје и за коју су потребни људи, ресурси и друштвено и државно опредељење да би ми из тога извукли максимум који је потребан.

"Усвајање нове технологије је нешто што може да се спроведе само ако се гледа на дужу стазу. Сада је све отворено, ми имамо добре податке од оних који су се овом технологијом бавили протеклих 10 година. Морамо да будемо свесни, да када усвојимо технологију, ми је не усвајамо за Србију већ за цели свет и треба да будемо део глобалне заједнице не само научне већ и производне. Да будемо свесни не постоји начин да обезбедимо економску одрживост производње само за Србију, јер смо ми мало тржиште", каже стручњак УНИЦЕФ-а за вакцинацију. 

Према његовим речима Торлак сада није спреман за овај посао зато што је ово нова технологија.

"То креће корак по корак, али боље је и да не улазимо у ту трку, ако нисмо спремни да издржимо до краја. Са друге стране колико је важан Торлак толико је важан АЛИМС као регулаторно тело које доноси одлуке и контролише квалитет и да гарантује за квалитет тог производа. Важно је да становништво подржи овај процес јер морамо да схватимо да ће на крају те вакцине на некоме морати да буду и тестиране", наглашава Поповић.

Додаје да постоји "Бела књига" о новим вакцинама која каже 10 година, 10 милиона долара годишње и 10 фармацеутских факултета.

"То је отприлике нешто што је најилустративније, али није далеко од истине", поручује Драгослав Поповић.

Према његовим речима отварају се нова врата и отвара се шанса за укључење неке нове науке која тек треба да дође у Србију и која ће се развијати упоредо са развојем ове технологије.

"Ако гледамо стратешки ово јесте прилика за развој ковид вакцине. Морамо да будемо врло прагматични, ми као земља имамо проблем са вакцинацијом. Ако желимо да будемо вакцинална сила убудуће морамо исто тако да схватмо шта вакцине доносе свакоме од нас и да променимо ставове које имамо о вакцинацији. Ми смо сада у неким рововима, она половина која се вакцинисала и она половна која није", каже Драгослав Поповић, стручњак УНИЦЕФ-а за вакцинацију. 

понедељак, 07. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи