Читај ми!

Интензитет вируса у Србији опада, Пољска на листи земаља које укидају мере

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.892.187 случајева коронавируса, а тестирана су 8.670.454 узорка. Од последица заразе преминуло је 14.958 особа. Проценат смртности је 0.79 одсто, објављено је на сајту covid19.rs.

Епидемијска слика нешто је боља, смањен је број новозаражених и редови испред ковид амбуланти су нешто мањи, али је број преминулих и даље висок.

Према последњем пресеку, коронавирус је потврђен код још 4.591 особе, од 19.294 тестирана узорка. Од последица заразе преминула су 54 пацијента.

На болничком лечењу је 3.541 пацијент, од којих је 132 на респиратору. 

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да подаци указују да се интензитет вируса смањује.

"Што се тиче броја преминулих, уочава се да спорије иде опадање. То је логично јер доста се продужило лечење. Људи су на почетку, када није било могућности лечења у потпуности, за краће време умирали када су имали тешку форму, сада борба за живот дуже траје. И то смањење ћемо видети у наредном периоду", наглашава Кон.

Наглашава да Србија не може да се пореди са земљама које имају високу стопу вакцинације и истиче да ће због тога "ова агонија код нас дуже трајати". 

Истиче да омикрон није искључиво блага болест и да за старије, невакцинисане и оне који имају придружене болести може да буде смртоносан. Каже да и даље постоји опасност од делта соја, иако је омикрон тренутно доминантан у Србији.

Проф. др Радмило Јанковић оцењује да идемо ка смиривању епидемијске ситуације и нади да ћемо живети сасвим нормално на пролеће и лето.

"Мислим да ковид 19 више неће бити карантинска болест, да неће бити обавезно тесирање и мере ће бити све блаже и блаже", напомиње Јанковић.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи