Читај ми!

Др Богдан Црнокрак: Ковид погађа све органе, у порасту венске тромбозе

Доктор Богдан Црнокрак, помоћник директора за медицинска питања КБЦ "Бежанијска коса", понавља да је ковид системска болест која погађа све органе. Наводи да су то најчешће кардиоваскуларни проблеми, а пацијенти се јављају и ендокринолозима, гастроентеролозима, пулмолозима. Објашњава да најбоље прођу пацијенти који су већ прележали ковид и који су вакцинисани. "Они који нису прележали ковид и који нису вакцинисани, могу у овом најновијем талсу развити озбиљне компликације и озбиљне форме болести", истиче Црнокрак.

Полако се смањује и број пацијената у Клиничко болничком центру "Бежанијска коса". Пре три недеље болница је била пуна, а данас имају 10 одсто слободних места. Смањује се и број прегледа у њиховој пријемно тријажној амбулати. 

Др Богдан Црнокрак, помоћник директора за медицинска питања КБЦ "Бежанијска коса", каже за РТС да се у тој болници налази 217 пацијената, од којих је 26 у јединицама Интезивног лечења.

"Што се тиче самих пацијената и притиска на саму болницу, притисак на нашу пријемно-тријажну амбуланту је знатно мањи у односу на пре две недеље. Наиме, пре две недеље у просеку се у нашој пријемно-тријажној амбланти прегледало око 270 пацијената, сада око и мало изнад 150 пацијената", наводи Црнокрак.

Говорећи о старосној структури пацијената наводи да је у односу на новембар прошле године сада просечна старост пацијената десет година већа.

"У новембру је у просеку старост пацијената била око 62 године, а сада 71 годину. То су углавном хронични пацијенти са пратећим болестима", гост Дневника 2.

Истиче да ковид системска болест која погађа све органе, да нема органа нити органског система који није захваћен ковидом - на који ковид не може да утиче.

"Најчешће су кардиоваскуларни проблеми, пацијенти се јављају кардолозима, ендокринолозима, гастроентеролозима, пулмолозима. Уочава се доста лоша регулацију притиска, поремећај ритма, регулације гликемије. Затим су ту гастроентеролошке тегобе, болови у стомаку, дијареје", објашњава Црнокрак са којим се проблемима пацијенти јављају лекарима.

Ко је подложан тромбозама 

На питање да ли су тромбозе чешће код делте или омикрона, наводи да се у односу на пре годину дана број тромбоза у артеријама драстично смањио.

"И код омикрона и код делте је стање врло слично - артеријских тромбоза има значајно мање за разлику од венских тромбоза код којих смо приметили да су у порасту. Значи, значајно је већи пораст венских тромбоза са свим последицама", наводи гост Дневника 2.

Угрожени су, додаје Црнокрак, старији пацијенти и они који иначе имају ризик од тромбозе - пацијенти који болују од хроничних болести и непокретни пацијенти.

Ко се најбрже опоравља од ковида 

Говорећи о времену потребном за опоравак организма након ковида објашњава да оно варира од пацијента до пацијента.

"Код различитих пацијената опоравак различито траје.  Најбоље прођу пацијенти који су већ прележали ковид, који су вакцинисани, они заиста пролазе добро за разлику од пацијената који нису вакцинисани и који нису прележали ковид они могу у овом најновијем таласу развити озбиљне компликације и озбиљну форму болести", закључио је Црнокрак.

Од почетка године у Клиничко болничком центру "Бежанијска коса" прегледано је око 12.000 пацијената.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи