Читај ми!

Пада број заражених, мањи редови испред амбуланти – али реално стање се очекује тек после празника

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.867.836 случајева коронавируса, а тестирана су 8.584.592 узорка. Од последица заразе преминуло је 14.666 особа. Проценат смртности је 0,79 одсто, објављено је на сајту covid19.rs.

Епидемијска слика нешто је боља, судећи по ковид бројкама Србија полако излази из максимума тренутног таласа епидемије. Смањен је број новозаражених и редови испред ковид амбуланти су нешто мањи.

Према последњем пресеку, коронавирус је потврђен код још 6.423 особе, од 20.918 тестираних узорака.

Струка упозорава да то није права слика јер су људи мање одлазили лекару током празника, те да ће се реална ситуација видети тек за неколико дана. 

Забрињава велики број пацијената у црвеним зонама, на респираторима, као и број преминулих. Према последњем пресеку, од последица заразе преминуло је 55 пацијената. На болничком лечењу су 4.154 пацијента, од којих је 146 на респиратору. 

У циркулацији су омикрон, његова подваријанта стелт, као и делта сој. Најугроженији су најстарији грађани, али све више и деца.

Лекари понављају да је уз поштовање противепидемијских мера и даље најважнија вакцинација.

Имунолог професор Душан Попадић навео је да  свако треба да се имунизује и да не чека да се зарази.

Објаснио је да је број инфективних честица вируса, на који наилазимо у окружењу, превелики и да пробија имунитет, и након прележане инфекције, и поствакцинални, тако да се дешава да неко оболи од ковида и два пута.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи