Читај ми!

Др Стјепановић: Свакога дана на Клинику за пулмологију дође пацијент са пост-ковид симптомима

Клиника за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије збрињава постковид пацијенте којима се плућа и респираторни систем нису опоравили ни много месеци од прележене болести. Свакодневно највише је пацијената којима помажу да победе једну од најчешћих малигних болести у нашој земљи – рак плућа. Директор те Клинике, доктор Михаило Стјепановић каже за РТС да практично нема дана да се из ковид болнице у Клинику не приведе пацијент са пост-ковид синдромом који је пи-си-ар негативан.

Клиника за пулмологију одликована је Сретењским орденом трећег степена. Др Михаило Стјепановић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да му је велика је част и понос што је на челу такве установе. "Добили смо Сретењски орден и поводом века српске пулмологије", рекао је Стјепановић.

Та Клиника је, каже, два пута била у ковид режиму и збрињавала болеснике који су имали билатералне упале плућа који су захтевали кисеоничку и други вид потпоре у јединицама интензивног лечења.

"Статистика која је доступна нас сврства у лидера у лечењу тих болесника. Корона је системска болест која изазива последице на плућима, фиброзу као је пролазна, притисак, емболије плића", рекао је Стјепановић.

Према његовим речима, практично нема дана да се из ковид болнице у Клинику не приведе пацијент из пост-ковид синдрома који захтева болничко лечење, а пи-си-ар је негативан.

Пулмолози су, напомиње, у последње две године били под великим притиском.

"Када смо били у црвеној зони ишли смо у друге болнице. Имамо велики притисак не ковид пацијената. Свакога дана прегледамо око 250 болесника. У једном моменту смо били једина пулмолошка установа у Београду. Притисак је био огроман. Од 39 пулмолога специјалиста, ако девет оде у ковид болницу у Батајницу, а 14 се разболи, рад је био тежак, али смо издржали", напомиње Стјепановић.

Статистика за карцином плућа је, указује, поражавајућа.

"Наша дневна болница никада није стајала са радом, чак и када смо били у црвеној зони. Дијагностика је тада била отежана за те пацијенте. Трудили смо се да ниједног пацијента не вратимо, да сви буду збринути", каже Стјепановић.

Приоритет на Клиници су, наводи, кадар и опрема.

"За последњих четири месеца примили смо девет доктора за стално, имамо преко пет бронхоскопа, добили смо и нови апарат за дифузију, скенер прошле године. То убрзава дијагностику и лечење онколошких болеснила. Пулмолози, инфектолози, ми смо увек давали исту поруку - ношење заштитиних маски и опреме. Маска, то саветујемо свим хроничним болесницима", закључује др Стјепановић.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи