Читај ми!

Нови пресек – преминулe још 63 особe, нови 11.121 случај заразе

Према последњем пресеку, коронавирус је потврђен код још 11.121 особe, од тестираних 29.075 узорака. Од последица заразе преминулe су 63 особе. На респиратору је 181 пацијент.

Епидемијска ситуација је упозоравајућа, недељама се бележи висок број новозаражених, а притисак на болнице поново расте. Повећава се и број преминулих.

У Војној болници Карабурма више нема слободних места. Данима колико приме, толико и опусте пацијената.

"Ситуација је таква да све оно што у току дана отпустимо, толико пацијената и примимо. Велики је притисак и на јединицу интензивне неге. Овај талас се неће мерити по броју новозаражених пацијената, овај талас ће се памтити и мерити по броју оних који су хоспитализовани, оних који су у јединици интензивне неге и, нажалост, по броју преминулих", истиче Удовичић.

Говорећи о стелт омикрону, каже да већ знамо да је заразнији, али да изазива сличну клиничку слику као и омикрон.

Наглашава да је опет на удару старија популација, јер се код млађих људи овај вирус понаша као вирус грипа.

Вирусолог Миланко Шеклер је за РТС рекао је да подврста омикрона неоправдано добила назив "стелт" (енгл. stealth – потајно), јер је њено дијагностификовање врло једноставно.

"Проблем је што се ова врста тешко разликује од делте пи-си-ар техником, којом је до сада могла да се одвоји старија верзија омикрона. Ова данашња не може да се одвоји, не може лако да се разликује да ли је омикрон или делта", објаснио је Шеклер.

Истиче да се, упркос великом броју пацијената у болницама, показало да омикрон сој није ни мутант ни Франкенштајн, који ће нас све побити.

Напоменуо је да су симптоми омикрона далеко блажи него раније – али за вакцинисане.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи