Читај ми!

Стелт омикрон сој потврђен у Србији, вакцинација једино право оружје

Од почетка пандемије у Србији су регистрована 1.779.782 случаја коронавируса, а тестирана су 8.351.232 узорка. Од последица заразе преминуле су 14.054 особе. Смртност је 0,79 одсто, објављено је на сајту covid19.rs.

Према последњем пресеку, у Србији су тестиране 26.873 особе, а коронавирус je потврђен код њих 11.439. Преминуле су 63 особе.

На болничком лечењу је 4.377 пацијенатa, од којих су 164 на респиратору.

Епидемијска ситуација у нашој земљи и даље је забрињавајућа. Ковид болнице се пуне, а расте и број преминулих.

У земљи је забележен први случај стелт субваријанте омикрон соја, потврђено је РТС-у са Медицинског факултета у Београду.

Вирусолог Тања Јовановић каже да нова субваријанта полако постаје доминантна у неким земљама, али се претпоставља да су клиничке слике сличне као и код прве. Вакцина штити и од средње тешких и тешких форми болести, истиче Јовановићева.

Министарство здравља саопштило је да је у Србију стигао први контингент лека против коронавируса – паксловида.

Србија је прва земља континенталне Европе којој је испоручен овај лек и то десет дана након што је Европска агенција за лекове (ЕМА) одобрила употребу и промет овог лека.

Директор Дома здравља Савски венац и координатор процеса имунизације у Београду Зоран Бекић рекао је за РТС да забрињава број особа на болничком лечењу, на респиратору и број преминулих од короне. Вакцинација је једино право оружје против короне, истакао је Бекић.

Школе раде још ове недеље, по старом, а онда почиње продужени – сретењски распуст, да би се колико-толико успорила епидемија.   

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи