Читај ми!

Преминулa још 61 особа, нови 17.851 случај заразе коронавирусом

Према последњем пресеку, коронавирус је потврђен код 17.851 особe, од тестирана 36.874 узорка. Преминуo је 61 пацијент. На респиратору је 166 пацијената.

Ситуација са коронавирусом у Србији се не смирује, а очекује се да наредних десетак дана број оболелих настави да расте.

Међу на хиљаде новозаражених има пацијената из свих старосних група. Лекари упозоравају да су најугроженији најстарији грађани, јер имају и хроничне болести.

До сада је највећи број новозаражених у једном дану забележен 25. јануара, са укупно 19.901 потврђеним случајем ковида 19.

Због великог броја пацијената, од петка ће цео КБЦ "Др Драгиша Мишовић" прећи у ковид режим. Пацијенти из А блока биће пребачени у друге болничке центре, док ће операције пацијената оболелих од малигних болести бити настављене.

У Б блоку, који је у ковиду од прошлог петка, највише је старијих пацијената. 

"Специфично за овај период је да је доста висока старосна структура, углавном су пацијенти преко 70 година. Има и млађих, али преко 80 одсто су старије животне доби", каже др Савић.

С друге стране, др Анета Јовановић, начелница Педијатријске службе Дома здравља Палилула, каже за РТС да, због омикрона, имају и до 400 прегледа дневно, а да је око 90 одсто деце која се тестирају – позитивно.

"Имамо децу и предшколског и школског узраста којих је највише, око 40 до 60 одсто. Срећа је да је клиничка слика лака, да се ради о симптомима прехладе. Деца се жале на бол, на гребање у грлу, на запушеност носа, праћено је температуром. Нека деца кашљу мало надражајно, али за три до четири дана деца буду добро", наводи Јовановић.

Од осталих симптома ту су респираторне и стомачне тегобе које се, у већини случајева, детектују као омикрон сој.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи