Читај ми!

И чварци и сланина и сирова храна, али умерено - шта да једемо током ковида

Сви смо здрави онолико колико нам је здрав желудац и колико имамо здравих бактерија, тако да смо током ковида 19 мало више почели да размишљамо о пробиотицма, да жваћемо храну, једемо смирено, зато што је пљувачка ништа друго него пробиотик. Научили смо да нам је пијаца најбитнија, односно витамини и минерали, да водимо рачуна о уносу других нутријената и оно што је најбитније, научили смо да треба да уносимо воду која у себи има магнезијум и селен, каже нутриционисткиња Милка Раичевић.

Раичевићева је истакла да су гојазне особе током пандемије најгоре прошле. Статистика је показала да су најчешће оболевале, а самим тим компликације су биле најдуже и то је било везано за неправилну исхрану.

 

"Оно што је јако битно у ковиду је да смо се уоброчили, али су неки претерали па су добили вишак телесне тежине. Оно што морамо да назначимо да ми са овог поднебља једемо и чварке и сланину, али у дозвољеној количини. Научили смо да чварци садрже у себи олеинску киселину која нам је потребна. Научили смо да нам је потребан смех, сан, супа, сирова храна, физичка активност, да више поштујемо рибу", рекла је Милка Раичевић.

Према њеним речима, особе које се лече од ковида морају да поштују симптоме.

"Када имате високу температуру, сигурно нећете да једете месо, губите и она основна чула, малаксали сте. Оно што је најбитније је течност. Нећете много изгубити што ћете гладовати, уносите течност, лимунаде, смути. Стално причам о пилећој супи, зато што у њој имамо имуноглобулине па још ако се дода першун, целер, пашканат, биће довољно да се то унесе у организам", поручује нутриционисткиња.

Додаје да током затварања нисмо много водили рачуна о сунцу и физичкој активности. Оно што је јако битно и што је доказано, када је у питању Де витамин, неопходно је уносити намирнице које у себи садрже тај витамин - маслиново уље, рибу.

"Де витамин је заиста потреба организма. Оно што смо видели уносећи витамине, када причамо која је то количина, она која пише на кутији где тачно пише колико пута треба нешто да унесете. Све зависи од тога колике су ваше потребе. Јако је битно да се уради витаминско минерални састав организма да би тачно знали колико треба нечега да се препоручи тако да би и унос Де витамина требало свести на ограничену количину", поручује Милка Раичевић.

Према њеним речима, што се тиче Це витамина, доказано је да све што се унесе, а што је вишак, то се и избаци преко зноја и мокраће.

"Храна је све, што се тиче суплементације, користити је искључиво по препоруци лекара и нутриционисте. Немојте претеривати и мислити да је све здраво што се каже јер то вама можда није ни потребно", саветује нутриционисткиња.  

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи