Читај ми!

Бројеви се не смањују, заражена половина тестираних – притисак се са амбуланти прелива на болнице

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 1.559.946 особа, а забележено је 13.306 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

Према јучерашњем пресеку, за дан је преминуло 35 оболелих од ковида, показују подаци са сајта covid19.rs. Вирус је потврђен код још 15.046 особа, од 30.998 тестираних.

Готово свака друга тестирана особа и јуче је била позитивна на коронавирус. Зато су и даље редови испред ковид амбуланти.

Притисак се са амбуланти прелива и на болнице, па се повећао и број хоспитализованих. У овом тренутку их је 800 више него почетком месеца.

Заменик директора Клиничког центра Ниш Радмило Јанковић изјавио је да не очекује да ће полазак ђака у школе довести до новог таласа оболевања, јер смо већ у озбиљном таласу. За очекивати је, каже, да и наредне две-три седмице број новозаражених у Србији буде петоцифрен.

Вирусолог Миланко Шеклер изјавио је да је омикрон добра најава и увертира за окончање пандемије, али да вакцинацијом морамо "помоћи непријатељу да се достојанствено повуче".

Мирјана Саркић из Удружења приватних лабораторија каже за РТС да антигенски тестови, према упутствима произвођача, могу у један до три одсто случајева да дају лажну реактивност.

Такође, дешава се и да је антигенски тест један дан негативан, а сутрадан позитиван, пошто осетљивост зависи од тренутка када се ради, објаснила је Саркићева

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус упозорио је да би било опасно помислити да је изузетно заразни омикрон сој последњи који ће се појавити у свету и да је то коначница пандемије и оценио да су тренутни услови "идеални" да се појави још сојева.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи