Читај ми!

Удовичић за РТС: Питање за милион долара да ли је омикрон почетак краја или захуктавање пандемије

У ковид болници на Карабурми већ неко време се исти број пацијената отпусти и прими у једном дану. Командант болнице др Иво Удовичић рекао је за РТС да просек година пацијената који су у болници на Карабурми показује да је почела фаза током које се заражавају старији. Напоменуо је да је "питање за милион долара" да ли је омикрон почетак краја или захуктавање за неку нову фазу пандемије.

Командант ковид болнице Карабурма доц. др Иво Удовичић рекао је да је болница пуна и да се исти број пацијената отпусти и прими током једног дана.

"То је углавном старија популација. Сваки други пацијент је старији од 70 година. Већина пацијената је на кисеонику, али је мањи притисак на јединицу интензивне неге", навео је др Удовичић.

Додао је да је после Нове године био велики притисак на ковид амбуланте и тријажне центре, али да сада, након друге недеље, почиње да расте притисак на ковид болнице.

"Расте број и у Батајници, а ове мање болнице, као што је наша, већ су пуне. Не знамо шта ће бити у наредном периоду. Улазимо у критичну фазу овог таласа", казао је Удовичић.

Истакао је да просек година пацијената који су у болници на Карабурми показује да је почела фаза током које се заражавају старији.

"Ту је одговорност и друштва и млађих особа за старију популацију, јер нам је све више старијих који леже на јединицама интензивне неге и који се хоспитализују", нагласио је др Удовичић.

Напоменуо је да омикрон сој има неких добрих карактеристика, али да је лоше то што смо међу најстаријим нацијама у Европи, као и да је степен колективног имунитета у Србији мали у односу на Европу.

"Број заражених је апсолутно већи" 

Доктор Удовичић је подсетио да је у Србији и даље присутан и делта сој, а да проценат и даље није познат. Нагласио је да је број заражених апсолутно већи.

"Ми имамо од 1. јануара до данашњег дана 200.000 новозаражених. Оно што је добро, од 1. јануара до данас, било је 2.100 1. јануара, сада је 2.500, значи само је за 400 порастао број хоспитализованих. То је оно што је добро, није велики притисак на болнице, посебно на јединице интензивне неге, али број новозаражених је сигурно много већи од ових 200.000, јер имамо огроман број оних који су асимптоматски, са благим симптомима и оних који се лече приватно", казао је др Удовичић.

Додао је да је "питање за милион долара" да ли је омикрон почетак краја или захуктавање за неку нову фазу пандемије.

"Ми који смо оптимисти, ми се надамо. Дефинитивно је да ће омиркон сој сигурно имунизовати велику већину грађана. Оно што ми нисмо урадили протеклих годину дана са вакцинама, то ће урадити сада омикрон сој. Шта ће бити у будућем периоду, то ми не знамо, али оно што је сигурно и што сва светска истраживања говоре и што је недвосмислено наше искуство из ове болнице да ће вакцинисани много боље проћи, имаће блажу клиничку слику и надамо се да неће завршавати на јединицама интензивне неге", рекао је др Удовичић.

Говорећи о особљу болнице на Карабурми, др Удовичић је навео да их је омикрон сој "запљуснуо" после Нове године и да су сви запослени вакцинисани, због чега су имали блаже симптоме.  

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи