Читај ми!

Докторка Aџић: Када бисмо насумично тестирали, сваки други би био позитиван на корону

Директорка Ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић рекла је да су у ту установу за само пет дана примљена 323 пацијента. Сада има пацијената колико и у моменту отварања болнице у децембру 2020. године, али се не повећава број оболелих на одељењима интензивне неге, каже директорка Ковид болнице у Батајници.

По броју новооболелих, епидемијска ситуација се може оценити као тешка. Ипак, по тежини клиничке слике и збрињавању пацијената на болничко лечење, велики број заражених на срећу не прати и велики број хоспитализованих.

Да ли скраћење периода изолације и доминација омикрон соја и у нашој средини, указује на смиривање ситуације, и крај епидемије или коронавирус може поново да изненади.

Директорка Ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић рекла је за РТС да се у тој болници подаци разликују у односу на друге болнице и да је тренутно хоспитализовано 516 болесника.

"За само пет дана хоспитализовано је 323. Много болесника је хоспитализовано јуче – 79. Имамо пацијенте као у моменту отварања Ковид болнице у децембру 2020. године", истакла је Татјана Аџић Вукичевић.

Радује је, како је рекла, што нема повећања пацијената на одељењима интензивне неге, где су тренутно 54 пацијента, 38 је интубирано.

Додала је да сада пацијенти краће време остају у болници.

Када је реч о структури пацијената у болници, навела је да је потпуно другачија него 6. јануара и у децембру прошле године: сада су ту старији пацијенти и они у терминалним фазама малигних болести.

"Имамо болеснике који чекају на операције, који су позитивни на ковид и чекају да би могли на операцију, имамо породиље и труднице, чије стање иде ка оздрављењу", каже Аџић Вукичевић.

Како је истакла, геномско секвенцирање је веома скупо и то се не може радити на свим пацијентима, али су јасне клиничке слике, дужина хоспитализације заражених омикрон сојем је 5-6 дана, што је краће него код делта соја.

Докторка је напоменула да је отворила још две полуинтензивне неге ових дана и да их је сада 12, али срећом није морала да отвара интензивну негу.

Нагласила је да је тренутно много лекара и сестара заражено и да када би се случајним узорком тестирали сваки други би био заражен.

"Ја јесам оптимиста, ако сви кажу да је крај епидемије близу, морамо да верујемо", рекла је и додала да дефинитивно омикрон даје много блаже клиничке слике.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи