Читај ми!

Које симптоме не смемо да игнoришемо и како до бржег опоравка после омикрона

Осим тога што се брже шири, омикрон сој коронавируса, за разлику од делта варијанте, уместо плућа напада грло, па најчешће дaје изражену гушобољу. Шта треба да једемо и како да се понашамо током опоравка после прележане омикрона, а које симптоме не смемо да игноришемо? О томе за РТС говоре Др Верослава Станковић, специјалиста исхране и др Снежана Калабић из Дома здравља "Савски венац".

Током викенда у ковид амблунату ДЗ Савски венац јавило се око 300 пацијената, док их је претходних дана долазило и 500, каже за РТС Снежана Калабић из Дома здравља Савски венац.

Како наводи, пацијенти се јављају на појаву првих симптома - гребање у грлу, надраженост у ждрелу, општа слабост. Пре него што добију резулатате пи-си-ар теста, потребно је да ућу у изолацију, истиче Калабићева.

Указује на то да je период инкубације код омикрона два до три дана, максимално пет.

Првих дана симптоми су јако изражени – гушобоља, грудобоља, општа слабост, бол у леђима, главобоља, слично упали синуса. Телесна температура се креће од 37,5 са боловима у мишићима и костима до 39 са израженом главовбољом.

Калабићева наглашава да симптоми пролазе за три, четири дана, али да остаје умор.

Упозорава да сви пацијенти очекују да им се пропише антибиотик, али, како наглашава, њих не треба узимати.

Омикрон се лечи као грип. Треба пити три до три и по литара течности, нарочито топле напитке, каже Калабићева.

Када се јавити лекару

Према њеним речима, пацијенти обавезоно треба да се јаве лекару ако темепертура траје дуже од три дана, уз кратак дах, убрзано дисање са више од 20 респирација у минути и убрзани пулс са више од 100 откуцаја у минути.

Др Верослава Станковић, специјалиста исхране напомиње да тешка и масна празнична храна може понекад допринети паду имунитета и лакшој инфекцији.

За опоравак саветује топле напитке, али и воду, која разблажује секрет и олакшава његово избацивање.

Станковићева препоручује и конзумирање пилеће супа која је богата протеинима, која помаже у одржавању имунитета. "Некима помажу и супе из кесице како би надоканадили соли избуљене знојењем. Треба јести мекшу храну, пире кропмипир, принач, а не ону која може додатно оштетити слузокожу", додаје Станковићева.

Опрезно са вежбањем, почните од лаганих шетњи

Др Снежана Калабић указује на то да опоравак од омикрона може потрајати и до месец дана па треба почети од лаганих вежби и шетњи.

После дуготрајних глгавобоља, болова у мишићима и згловима препеоучује лагане вежбе, вежбе дисања и истезања.

Станковићева посебно скреће пажњу на одржавање имунитета, јер због пада може доћи до бактеријске инфекције. "Висококвалитетни протеини меса, беланца, сирово поврће или благо кувано, требало би да се нађу на трпези сваког ко се оправља од прележане инфекције."

Саветује да се воће умерено конзумира, јер не треба уносити превише шећера, нарочито ако је реч о опоравку хроничних болесника.

Уместо из суплемената, витаминима се треба снабдети из воћа и поврћа. Нарочито богате намирнице витаминима Це, Де, и Бе су наранџа, грејпфрут, лимун, плодови мора, скуша, интегрални хлеб и пивски квасац, који треба размутити у јогурту.  

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи