Читај ми!

Омикрон букти у Србији, ковид амбуланте на удару, Словенија уводи нова правила

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.412.588 случајева коронавируса, а урађена су 7.579.832 теста. Од последица заразе преминуло је 13.026 особа. Смртност је 0,92 одсто, објављено је на сајту covid19.rs.

Према последњем пресеку, у Србији је тестирано 31.540 особа, а коронавирус је потврђен код њих 12.721. Преминуле су 23 особе.

На седници Кризног штаба нису донете нове мере, али се инсистира на поштовању постојећих. Предложен је краћи период изолације и мањи размак између друге и бустер дозе вакцине.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је након седнице да је добро што ковид болнице немају уобичајен пријем пацијената са тешком клиничком сликом у односу на досадашње таласе епидемије, што говори у прилог томе да у Србији доминира омикрон сој, који је и највећим делом одговоран за нагло повећање броја заражених. 

Што се тиче почетка наставе у централној Србији, у уторак ће бити одржане додатне консултације везане за почетак наставе у основним и средњим школама на територији целе Србије.

Било би добро да макар две до три наредне недеље у школама буде примењена онлајн настава, рекао је за РТС доктор Бранислав Тиодоровић након седнице Кризног штаба. 

Већ неколико дана региструје се петоцифрени број заражених, а редови испред ковид амбуланти се не смањују. "Овога тренутка је на ковид амбулантама удар", рекао је Тиодоровић.

Имунолог и биолог др Сергеј Томић из Института за примену нуклеарне енергије објаснио је у разговору за Први програм Радио Београда да омикрон има значајно више мутација и да због тога лакше заобилази "прву линију одбране", односно неутралишућа антитела стечена претходним заражавањем или вакцинацијом. Због тога се и не може искључити поновно заражавање, али са блажом клиничком сликом која, генерално, зависи од укупног имунског одговора организма.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи