Читај ми!

Др Попевић: Срећа у несрећи у овој пандемији - свако ко се накашљао добио је снимак плућа

У петом таласу коронавируса клиничке слике су другачије. Један од симптома је и кашаљ. Професор Спасоје Попевић са Клинике за плућне болести КЦС рекао је за РТС да сваки кашаљ који траје дуже од недељу дана захтева пажњу, поготову ако има у испљувку трагова крви. Дао је савет како да сачувамо плућа у овом периоду: носите маску и напољу.

У претходним таласима епидемије код већине оболелих прво су страдала плућа. Од благе форме болести, буквално су у дан-два снимци показивали тешку клиничку слику. Код многих који су прележали ковид 19 опоравак траје месецима.

У овом таласу клиничке слике су другачије. Један од симптома је и кашаљ. Када је опасан, како разликовати шта га изазива и шта су све у овом тренутку савети пулмолога?  

Др Спасоје Попевић са Клинике за плућне болести Клиничког центра Србије рекао је за РТС да кашаљ сам по себи није толико изолован проблем већ га треба посматрати у склопу других симптома и других знакова болести.

Кашаљ је уобичајна манифестација, инфекција и горњег и доњег респираторног тракта, код хроничних болесника и болесника са астмом може бити испровоциран променом температуре, када се излази из топле просторије на -5 или -10 степени, тада долази до спазма дисајних путева и кашља, објаснио је др Попевић. 

Омикрон и грип - како их разликовати 

Према његовим речима, сваки кашаљ који траје дуже од недељу дана захтева пажњу, поготову ако има у испљувку трагова крви.

Подвлачи да ако има трагова крви то је знак озбиљније болести и тада пациејнт мора да се обрати пулмологу.

Загађење ваздуха и пушење су највећи фактори ризика који изазивају кашаљ, осим респираторних инфекција и све оне болести који произилазе из пушења и загађења ваздуха.

Др Попевић упозорава да ако пушач кашље дуже од три недеље или се промени карактер кашља то не треба игнорисати, пацијента треба упутити пулмоплогу.

"Сваки пушач кашље, када запали цигарету то је уобичајена ствар, али када дође у одринацију и каже - ја кашљем, то је проблем, шта се променило у карактеру кашља када се жали на нешто што је уобичајена ствар код његове болести зависности", рекао је Попевић. 

Откривене неке друге болести 

Клиника за пулмологију није сада црвена ковид зона. "Од почетка прошле године је у нековид зони и збрињавамо, осим постковид и све друге нековид пацијенте - повећан је број пацијената са туморима плућа", каже он.

"У овој пандемији срећа у несрећи је то што свако ко се накашљао добио снимак плућа па је могао да буде откривен карцином плућа у раном стадијуму, који не даје манифестације док се не прошири", каже др Попевић.

Око 4.000 бронхоскопија годишње радимо, 80 одсто пацијената је под сумњом на туморе плућа, изнео је податак.

Тумори су, како каже, опасни јер касно у току болести дају тегобе.

Око 80 одсто пацијената и пре пандемије, сада за нијансу мање, долази у одмаклом стадијуму болести, када хируршко лечење није могуће, каже он.

Усред пандемије смо малигних болести плућа, корна ће проћи, али друге болести остају са нама. Промена карактера кашља код пушача, бол у грудима, губитак телесне тежине, отежано дисање, искашљавање крви - су манифестације које грађане треба да упуте лекару, па да се упуте пулмологу, рекао је Попевић.

Постковид пацијенти имају проблем са плућима

"Ми смо постковид центар, наша искуства су велика. Доста пацијената, поготову оних који су имали тешку форму ковид пнеумоније, има разне врсте ожиљака по плућима, неки се завршавају и плућном фиброзом - то су неповратна оштећења плућне функције. Боримо се да оно што је остало од те функције сачувамо и да их рехабилитујемо и дамо кисеоничку терапију и у кућним условима", рекао је доктор Попевић.

Да ли су сви пацијенти такви? Нису, каже доктор и додаје да се највећи број пацијената у извесној мери опорави, чак и од тешких ковид пнеумонија, "ово је нова болест, али имамо још много тога да радимо".

Дајући савет како да сачувамо плућа у овом периоду, др Попевић је поручио: "Носите маску и напољу."  

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи