Читај ми!

Омикрон сој шири се као пожар – амбуланте пуне пацијената, нема предаха за лекаре

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.373.237 случајева коронавируса, а од последица заразе преминуло је 12.958 особа. У земљи је јуче први пут регистрован петоцифрен број новозаражених. Притисак који су трпеле ковид болнице у претходним таласима, сада је на ковид амбулантама. Испред готово свих редови су већ данима.

У Србији је први пут од почетка епидемије регистрован петоцифрен број новозаражених коронавирусом – 13.693, од 37.402 тестирана узорка. Битку са ковидом изгубила су још 22 пацијента, показују подаци са сајта covid19.rs.

У болницама широм земље од ковида 19 лечи се 2.287 пацијената, од којих је 86 на респираторима.

Коронавирус је експлодирао, кажу епидемиолози. У престоници, више од осам хиљада људи дневно буде прегледано у ковид амбулантама. У Дому здравља Палилула више од хиљаду људи, исто и у Дому здравља Вождовац.

Доктор Зоран Бекић, координатор пункта за вакцинацију на Београдском сајму и директор Дома здравља Савски венац, рекао је за РТС да забрињава број инфицираних међу онима који први пут долазе на преглед.

"Све је то последица омикрона који се пет пута брже шири. С друге стране, успорили смо имунизацију. Два милиона и триста хиљада грађана није добило ниједну дозу, 980.000 који су стекли услов за трећу дозу је нису добили. То је 3.300.000 грађана који су на мети инфекције", навео је Бекић.

Државни секретар Министарства здравља доктор Мирсад Ђерлек рекао је да омикрон сој коронавируса не треба потценити, али да је ипак слабији и да је много мањи проценат хоспитализованих пацијената него када је делта сој у питању. Упозорава и да је постковид синдром врло озбиљна и забрињавајућа ствар.

Истакаo је да омикрон сој показује своју снагу и да невакцинисани имају тежу клиничку слику, поготово старији пацијенти са коморбидитетима.

Српска православна црква саопштила је да је Његова светост патријарх Порфирије позитиван на коронавирус.   

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи