Читај ми!

Редови испред ковид амбуланти, тежа клиничка слика могућа и са омикроном – упозоравају лекари

Редови испред ковид амбуланти широм Србије се не смањују, број новооболелих расте. Лекари претпостављају да је тренутно доминантан омикрон, али да и даље циркулише делта сој.

Према последњим подацима, у Србији су регистрована 7.652 случаја заразе коронавирусом од тестираних 22.947 узорака. Од последица ковида 19 преминуле су још 23 особе, а на респиратору су 83 пацијента, показују подаци са сајта covid19.rs.

Током претходних недељу дана, у Србији је нагло повећан број оболелих од ковида 19, а ковид амбуланте радиле су и током празника.

Лекари претпостављају да је у нашој земљи тренутно доминантан омикрон сој корованируса, али да и даље циркулише и делта сој који има далеко тежу клиничку слику.

За сада је број пацијената који захтева болничко лечење значајно мањи него у претходном таласу епидемије, упркос великом порасту бројa новозаражених.

Заменица директорке ковид болнице у Батајници др Александра Спурнић рекла је за РТС да су у ту здравствену установу на Божић, 7. јануара, примљена 22 пацијента, а да их је током септембра, у претходном таласу короне, било и по 80.

Углавном се ради о невакцинисаним особама, старијим и пацијентима са хроничним болестима, а међу новозараженим има и доста младих.

Иако се тежа клиничка слика повезује са делта сојем, докторка упозорава да треба бити на опрезу, јер се и са омикроном могу очекивати теже клиничке слике.

Најчешћи симтоми омикрон соја за сада су - слабост, малаксалост, гушобоља и главобоља, ређе праћена температуром.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи