Читај ми!

Број новозаражених вишеструко увећан, али право стање ће се знати после празника

Током претходних шест дана, у Србији је нагло повећан број оболелих од ковида 19. У Златиборском округу највише инфицираних је у Ужицу, Бајиној Башти и Чајетини. Пораст броја оболелих бележе и Ниш и Прокупље, где ће ковид амбуланте и током празника радити до 22 часа. Искуство опомиње да ће се и овога пута право стање знати после празника.

Иако још немају лабораторијски верификован налаз, епидемиолози ужичког Завода за јавно здравље, а према клиничкој слици оболелих и периоду инкубације, претпостављају да је реч о омикрон соју коронавируса. И, како се лакше преноси, број новоинфицираних је све већи.

Др Катарина Ристовић из Завода за јавно здравље Ужице каже да су очекивали да ће после празника доћи до раста броја новооболелих, али не тако брзо, што говори да је тај период инкубације нешто краћи – три дана у просеку.

"Оно што знамо је да је углавном млађа популација, млађи од 30 година, доминантно међу оболелима, око 40 одсто у популацији. За сада је лака клиничка слика и нема пораста пријема на болничко лечење, што може да прогнозира и надамо се да ће остати тако и у наредном периоду. Видећемо, у наредних седам дана", додаје Ристовићева.

У ужичкој болници је четворо пацијената на интензнивној нези, двоје на респиратору. Места има за још 15 пацијената на одељењу интензивне неге и 150 у ковид болници. Ковид амбуланте раде до 22 часа.

Лекари не мењају препоруке 

Препоруке лекара се зато не мењају – од физичке дистанце до вакцинације, па се апелује, поготово на млађе, међу којима је и највише новооболелих, да се вакцинишу.

Управо због дуплираног броја новоинфицираних, и у Нишу је рад ковид амбуланти продужен до 22 часа, пунктови за вакцинацију ће радити и данас, као и током викенда, а у плану је и формирање 20 мобилних тимова за вакцинације на терену.

И Прокупље ову седмицу завршава са вишеструко повећаним бројем новооболелих.

Др Верица Бојичић, директорка Дома здравља Прокупље каже да је у дечјој амбуланти било 36 пацијената, сли се тај број попео на 150–180 током дана.

"Што се тиче одраслих, они су  последњих дана прошле године имали знатно мањи број прегледа у ковид амбуланти, да би се та бројка у јучерашњем и прекјучерашњем дану попел до 191", наводи Бојичићева.

Рад ковид амбуланти примерен је новим околностима, ради се у две смене, до 22 часа, свакога дана. И мада је данас, на Божић, слика испред амбуланти нешто другачија него претходних дана, када смо бележили гужве, искуство опомиње да ће се право стање, и овога пута, знати после празника.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи