Читај ми!

Омикрон доноси нови талас у 2022. години, прославе и успорена вакцинација ће доћи на наплату

Стару годину испраћамо у истој бојазни за здравље у којој смо је и дочекали, рекла је др Татјана Аџић Вукичевић која очекује да омикрон сој коронавируса буде увод у нови талас пандемије. Др Иво Удовичић позива младе на вакцинацију, истичући да од 50 људи млађих од 50 година који су се лечили у болници на Карабурми ниједан није био вакцинисан. Вирусолог Миланко Шеклер очекује да број новооболелих буде три до четири пута већи и критикује организовање дочека Нове године. То ће нам доћи на наплату, сматра и др Удовичић.

О томе шта нас чека у 2022. години у емисији "Четвртком у 9" говорили су директорка Ковид болнице Батајница др Татјана Аџић Вукичевић, командант у Ковид болници Карабурма др Иво Удовичић и вирусолог Миланко Шеклер.

Др Аџић Вукичевић поручила је да прошле године нико није могао да замисли да ће нам дочек 2022. бити исти - због броја пацијената у болници, али и због бојазни у којој живимо.

У болници је тренутно 327 болесника, а крајем прошле године било је мало више од 400, рекла је Аџић Вукичевић.

Сумирајући 2021. годину, директорка болнице у Батајници каже да је кроз ту здравствену установу за нешто више од годину дана прошло 15.563 болесника.

"Подаци од пре пет шест дана брину, крива која је била зарављена поново је почела да расте, што се види по благом повећању броја људи који стоје у редовима испред ковид амбуланти и који су у болници", рекла је др Аџић Вукичевић.

Истиче да ће за време празника, као и сваког дана, болница радити у пуном погону - 24 сата, са 132 људи у свакој смени која траје осам сати.

Нема оправдања за организовање дочека 

Др Иво Удовичић указује на то да не постоји здравствени радник, посебно они који раде у ковиду, који ће наћи оправдање за организоване прославе Нове године.

"Нама је мислим негде у најнезгоднијем тренутку пала повољнија епидемиолошка ситуација у односу на окружење, тако да смо се опустили, почели да планирамо... Али ће нас овај нови правац засути", рекао је др Удовичић.

С обзиром на развој догађаја, у Београду ће, каже, бити много туриста, посебно у ситуацији када се остале земље поново затварају и отказују прославе.

"То ће сигурно бити нешто што ће нама доћи на наплату", рекао је Удовичић.

Против прославе Нове године је и Шеклер, који је истакао да ће нам se десити оно што се у Европи догодило прошле недеље, када су прослављали Бадње вече и Божић.

Нагласио је да очекује да ће бити велика "папазјана" - да ће бројка скочити и да ће бити на хиљаде новозаражених.

"Њима се десио хаос прошле недеље, пре Бадње вечери и Божића, и после неколико дана. Нама ће то да се деси ове недеље пред Нову годину, сутра, и после неколико дана", рекао је Шеклер и напоменуо да ће се оболевати од делта соја коронавируса, те да ће то драстично да погорша ситуацију због великог броја људи којима ће требати хоспитализација.

Назвао је неодговорним то што се на трговима организују прославе са 50.000 људи, као и то што се оне финасирају из државних и локалних самоправа.

"Да ли је нормално да неко крши сопствено правило и даје новац да неко криши правило? Покушавам да будем реалан - то реално није нормално. То охрабрује људе да они организују прославу Нове године, ако то може на тргу са целовечерњим концертима", истакао је Шеклер.

Шта доноси омикрон

Говорећи о омикрон соју коронавируса, Др Аџић Вукичевић је рекла да очекује да он буде увод у нови талас.

"Ми сазнања о овом соју вируса имамо на основу искуства других земаља. Како ће се он понашати у нашој средини, где имамо старо становништво, то је јако тешко рећи. Сви смо сведоци колико су вакцине много учинле, и како је и сама наука и медицина напредовала, и како су омогућене заштите од обољевања и од умирања", рекла је директорка болнице у Батајници.

Др Удовичић верује да ћемо, с обзиром на брзину ширења омикрона, сигурно имати више већи број заражених него до сада.

"Верујем да ћемо пребацити цифру од 90.000. Омикрон јесте заразнији, али пет посто захтева хоспитализацију, што је повољан податак", рекао је Удовичић.

Истиче да посебно треба водити рачуна о старима, а да је ту одговорност пре свега на младима.

О новом соју коронавируса говорио је и Шеклер, који је истакао да се ситуација са тим сојем разликује од земље до земље.

"У корист тога да није баш тако страшно је да лекари из Јужне Африке кажу да и стари поприлично добро поднесе то али вакцинисани", рекао је Шеклер.

Истакао је да је наш рекорд новозаражених био 8.000, а да очекује да сада буде три-четири пута више. То ће, како каже, загушити систем дијагностике - како би се пронашло тих пет посто који су животно угрожени и да се они сместе у болницу.

"Јасно је да се омикрон много лакше преноси, да има блаже симтоме, да хоспитализованима треба много мања потпора кисеоником... Мања је упала плућа. Али исто знамо да, у односу на земље које имају драстичан скок заражених, имамо мање вакцинисаних. Зауставили смо се ту на око 50 и нешто посто у односу на целу популацију", рекао је Шеклер.

Живот изгубио велики број младих  

И Др Удовичић је истакао значај вакцинације, те навео да су у болници на Карабурми од августа имали 50 људи млађих од 50 година и да ниједан није био вакцинисан.

"Имали смо шест смртних случајева људи у двадесетим, тридесетим и четрдесетим годинама. Знате ли који је то број младих људи. Жао ми је што Батут не објави тај податак колико је младих људи умрло. Ми ниједног вакцинисаног нисмо имали у Карабурми, а вакцина је за њих ефикасна 100 посто", рекао је Удовичић.

Много је, истиче, и оних који су из шок собе изашли као тешки инвалиди.

У тој болници, према његовим речима, има и пацијената који су примили трећу дозу, за које каже да су старије доби.

"Четири пацијента имамо и у шок соби, просек је 80 година. Нажалост, и то и јесте разлог зашто стално позивамо младе људе да се вакцинишу и да се штите. То су углавном стари, тешко покретни и непокретни људи, они не излазе из домова или изађу само на кратко да прошетају", рекао је Удовичић и поручио да код њих вакцина има мањи ефекат.

Истиче и да смо на почетку вакцинације били за пример, а да се онда негде потпуно заборавило на то да кампању треба наставити, те да су иницијативу тада преузели антиваксери на друштвеним мрежама, где се млади углавном и информишу.

Др Аџић Вукичевић говорила је и о трудницама које оболе и нажалост премину од коронавируса, истичући да лекари чине све што је у њиховој моћи, али и да су им могућности лимитиране.

Наглашава да је опоравак свих, па и трудница, после короне веома тежак и мукотрпан, те да то захтева додатни ангажман читавог здравственог система.

Са оптимизмом у Нову годину 

Као најтеже тренутке, на крају ове године, лекари наводе смрт људи за чије животе су се борили. Др Удовичић истиче и да посебно тешко пада када ствари преминулог треба да предају родитељима.

"То је заиста тако драматичан тренутак да нема оног који не плаче", рекао је др Удовичић.

Мотивација су им млади људи са којима раде у црвеној зони, за које кажу да су благо које треба да се чува и да им се омогући стално запослење.

Др Удовичић као подстрек чува и писмо захвалнице двоје малишана, чији је тата дуго био у шок соби, али су лекари успели да се изборе за његов живот.

Пред улазак у Нову годину стижу оптимистичне поруке.

"Морамо сви да схватимо да је ово јако опасан вирус, да смо ми његови таоци. Борба је велика тешка, морамо сви заједно да се боримо против ове пошасти. Да будемо одговорни према себи и према другима. Свако зло мора да има свој крај, тако да ово мора да стане. Надамо се да то буде у 2022.", поручила је др Аџић Вукичевић.

"Очекујем да ће овај омикрон имунизовати огроман број становника, и да по природи ствари вирус слаби еволутивно, да ће се прилагодити нама и да ће прећи у неки облик кохабитације", рекао је Удовичић.

среда, 09. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи