Читај ми!

Чега се плаши анестезиолог Николић када гледа у 2022. годину

Анестезиолог из Ниша Александар Николић рекао је за РТС да није љут на пацијенте који дођу у болницу невакцинисани, али је, као и његове колеге, разочаран. Плашим се да ћемо све оно што смо проживели опет проживети почетком године, вирус неће нестати, биће опет велики удар на здравствени систем, сматра Николић.

Ово годину, као и прошлу, обележила је корона. Гостујући у Београдској хроници, др Александар Николић, анестезиолог КБЦ Ниш, рекао је да су у Клиници за анестезију изгубили највољенијег анестетичара од кога су сви учили – Сашу Сефоровића и доктора Лазу, који је оставио велики легат за целу државу.

"Не могу да кажем да смо на почетку пандмије, али и не видим крај ове приче", каже доктор.

На почетку, априла 2020, нисмо могли да претпоставимо да ће овако бити, да ће се слике из Италије и Кине видети у интензивној нези у болницама, истакао је Никилић.

Прошле су две године. Многи нису победили болест.

Одговарајући на питање да ли му смрт тешко пада или човек научи да се носи с тим, др Николић каже да ни људи који имају радни стаж колико он година нису огуглали на то, а камоли неко ко је ушао у млад у ковид систем.

"Најтеже је носити скафандер, прећи неколико километара, изгубити неколико килограма, а да немате услова да одете у ве-це, да попојете воду, тешко је подносити психички када ту емоцију не можете да оставите на послу, па је носите кући својој породици", подвукао је Николић.

"Нисам потпуно успео у томе, али немам избора", рекао је Николић.

Недавно су изгубили младог човека од 30 година, који није био вакцинисан. 

Истакао је да није љут на пацијенте који дођу невакцинисани, али је, као и његове колеге, разочаран пошто млади људи нису послушали апеле за вакцинацију, а нису свесни шта их чека када дођу у интензивну негу, који пакао треба да прођу, вапаја других пацијента, звука машине и бројних изгубљених живота.

Чега се плаши када гледа на 2022.

"Плашим се да ћемо све оно што смо проживели опет проживети већ почетком године, вирус неће нестати, биће опет великог удара на здравствени систем", сматра Николић.

Очекује раст броја заражених због организованих дочека на трговима, поготово што ће бити невакцинисаних људи.

Каже да га то не љути, али ово предуго траје па су лекари разочарани. Људи који долазе у болницу су најчешће невакцинисани, нису учили на туђем примеру, него ће осетити на својој кожи.

Синдром бернаут, можда лекари изгубе емпатију

Николић каже да је могуће да лекари у једном тренутку изгубе емпатију. "Колеге и ја смо се од почетка пандемије максимално дали, што у ковид систему што ван ковида. И ми смо људи, волимо живот у кафани, загрљаје, али дошло је крајње време да се уозбиљимо и послушамо апеле и препоруке, а један од њих је вакцинација", поручио је Николић.

Према његовим речима, највише због короне испаштају старији људи са коморбидитетима иако су били одговорни, а њихови синови или унуци су их заразили.

"Свим грађанима желим добро здравље, пуно среће, да не забораве на старе пријатеље, а то су лекари који се жртвују и раде", закључио је Николић.

среда, 09. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи