Читај ми!

Кризни штаб: Нема нових мера, постојеће остају на снази

Кризни штаб је дошао до закључка да све мере које су сада на снази треба да се наставе и у наредном временском периоду, рекла је након седнице Кризног штаба министарка Дарија Кисић Тепавчевић. Додала је да опште мере – ношење маске у затвореном простору, поштовање физичке дистанце – дају резултате.

Чланица Кризног штаба и министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић рекла је, након седнице Кризног штаба, да су чланови штаба дошли до закључка да све мере које су сада на снази треба да се наставе и у наредном периоду.

Напоменула је да опште мере – ношење маске у затвореном простору, поштовање физичке дистанце – дају резултате и апеловала на грађане да се вакцинишу. 

"Закључно са данашњим даном, 58,2 одсто пунолетних становника је вакцинисано. То јесте значајан број. Значајан проценат наших грађана је свесно и савесно преузео улогу да граде наш колективни имунитет", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Када је реч о предстојећим празницима, чланица Кризног штаба је поручила да су савети исти као и претходне две године:

"Да чувате себе, да чувате своју породицу и једино тако можемо изаћи као победници."

Додала је да су ковид пропуснице дале ефекта, упркос лимитираном броју инспектора на терену, а да ће технолошка побољшања омогућити да се лакше утврде да ли су пропуснице фалсификоване.

"Број позитивних у порасту, нарочито у Београду" 

Чланица Кризног штаба је истакла да је број позитивних у порасту, нарочито на подручју Београда.

"Можемо видети да смо последњих недеља имали стабилну ситуацију са стопама инциденције која је међу најнижима у Европи. Последњих дана, када су у питању апсолутни бројеви, бележимо нешто већи број, поготово на подручју Београда", казала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Нагласила је да проценат позитивности лагано расте – са 8,2 одсто претходних дана на око 10 процената.

"Неко ће да каже да то у процентуалним бројевима и јединицама није тако велико повећања, али бојимо се да то није почетак неког великог повећања, поготово на подручју Београда", навела је она.

Додала је да се одлука да зимски распуст не почне раније показала исправном.

"Оно што се показало да је била апсолутно исправна одлука коју смо донели на последњој седници Кризног штаба да не дође до ранијег наступања зимског распуста, јер смо видели да се у школској средини одржала стабилна ситуација, чак је забележен и пад. Добро је што већ за два дана почиње школски распуст који траје три недеље", навела је Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је истакла да се у наступајућем периоду одржавају различите прославе и многе славе, подсетивши да је омикрон сој коронавируса недавно детектован и у Србији.

"Морамо да будемо свесни да је вирус ту, да од пре пар дана смо званично детектовали присуство омикрон соја коронавируса, за који је показано до сада да се значајно брже шири у односу на друге досада познате сојеве коронавируса", навела је чланица Кризног штаба.

Напоменула је да није било великих истраживања, а да су неки подаци показали да већина заражених омикрон сојем има блажи облик болести.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи