Читај ми!

Др Јовановић за РТС: Четворочлана породица заражена омикроном је добро

Вирусолог Тања Јовановић истакла је за РТС да је епидемијска ситуација боља, али нестабилна. Омикрон je у Србији потврђен код четворочлане породице која је дошла из Африке - жена је на Инфективној клиници, сви чланови породице су добро, рекла је професорка Јовановић.

Омикрон је до сада потврђен у више од 106 земаља. Због брзине ширења, многе земље поново уводе рестриктивније мере.

Први случај омикрон соја забележен је и у Србији.

Вирусолог Тања Јовановић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да су већ неколико недеља  очекивали потврду омикрона и код нас  јер су земље у нашем суседству потврдиле присуство нове варијанте вируса.

Реч је о четворочланој породици која је из туристичких разлога била у Африци. Допутовали су у Београд, на аеродрому су тестирани и пи-си-ар налаз био је негативан.

"С обзиром да су дошли из региона где је откривено присуство нове варијанте, морали су да буду у карантину и повремено су тестирани пи-си-ар тестом, следећи узорак је био позитиван", рекла је професорка Јовановић.

Додала је да је жена имала одређене симптоме, хоспитализована је у Инфективној клиници и њен узорак је стигао у лабораторију.

Чланови породице су добро и код свих је откривен омикрон сој вируса, рекла је Јованвићева.

Рекла је да имамо бољу епидемијску ситуацију, али је нестабилна. "Ближе се празници, очекујемо да ће епидемијски ризици бити велики па је важно да се придржавамо мера, маске и физичка дистанца", истакла је.

"Вероватно ћемо на седницама Кризног штаба утврдити још неке нове, додатне мере да би се спречило ширење вируса. Мислим на проширење трајања ковид пропусница, ограничење броја особа које могу да буду у затвореном или на отвореном. Следеће недеље имао седницу, видећемо које ће се мере предложити", рекла је Јовановићева.

Велики број мутација

Јовановићева каже да ова варијанта има велики број мутација, више од 50, 30 је у делу вируса који омогућава вирусу комуникацију са човеком, да инфицира човека, да се размножи у ћелији, дошло је и до повећане инфективности вируса. Много интензивније се размножава, већа количина вируса се путем секрета избацује у спољну средину, што значи већу трансмисију, пет пута се брже шири од делте.

Према њеним речима, свет је уплашен, сви пооштравају мере да зауставе ширење вируса.

"Противуречне су информације о вирусу, највероватније неће изазивати тешку клиничку слику, глобално гледано много је људи вакцинисано, многи су прележали ковид 19, могуће је да је сам имунитет који је на тај начин стицан утицао на нешто блажу клиничку слику", каже она.

Колико штите вакцине

Истиче да нас вакцине штите од средње тешких и тешких форми болести. Дошло је до пробоја имунитета, и они који су прележали инфекцију и оне особе које су вакцинисане могу да се инфицирају, али не могу да развију тешку форму болести.

"Апел да се вакцинишемо - за оне особе које се нису одлучиле, а за оне које су комплетно вакцинисане да се одлуче за бустер дозу да се јачим имунитетом надомести несавршеност која постоји између претходне и ове нове варијанте вируса", рекла је Јовановићева.

"Са вирусолошке стране, ово је интересантан вирус који се независно мења у односу на друге варијанте које су актуелне. Најверовантије је дошло до једног извора, да је он мутирао у једној особи која је имала дуготрајни ковид, а постоји теорија да се он реконбиновао са другим коронавирусом који изазива синдром прехладе, на крају, шта ће бити, видећемо", закључила је Јовановићева.  

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи