Читај ми!

Коронавирус, грип и прехлада код деце – како их разликовати и када се јавити лекару

У ковид амбулантама је последњих дана мањи број првих прегледа, а мање је и пацијената на болничком лечењу. Међутим, све је више грађана који се жале на респираторне инфекције и симптоме сличне грипу. Начелница Педијатрије Дома здравља Палилула, др Анета Јовановић, за РТС објашњава које су разлике између симптома коронавируса, грипа и прехлада код деце.

Докторка Анета Јовановић истиче да је сада много боља ситуација и да је вишеструко мањи број прегледа у ковид амбулантама.

"На дневном нивоу од око 60 тестираних имамо максимално двадесеторо позитивне деце, што је вишеструко мање него у претходном периоду", додаје Јовановићева.

Наводи да су сада актуелне и друге респираторне инфекције, али и стомачне.

"То су углавном благе инфекције респираторних путева – што горњих, што доњих и стомачног вируса има, као и вируса варичела нарочито код предшколске деце", рекла је Јовановићева.

Како да родитељи разлику грип, респираторну инфекцију и коронавирус, докторка Јовановић објашњава које су кључне разлике.

Објашњава да се најпре сачини епидемијска анамнеза – да ли је било дете у контакту са ковид позитивном особом или у вртићу и школи има ковид позитивне деце – и у односу на то и клиничку слику одлучују се за тестирање.

"Симптоми су повишена телесна температура, праћена главобољом и општом малаксалошћу", каже докторка.

Истиче да у тој здравственој установи још нису детектовали вирус грипа.

"Вирус грипа иде нагло, са јако повишеном температуром, дете је јако малаксало, са боловима у мишићима и зглобовима, праћено је некада и мучнином и повраћењем, као и течним столицама", додала је Јовановићева.

Наглашава да, што се тиче коронавируса, он иде постепено и лаганије.

"Креће са запушеним носем, гребањем у грлу, повишеном телесном температуром и постепено може или болест да се заврши, углавном се заврши за три до пет дана, а код неке дечице мало то дуже потраје", наглашава докторка.

Истиче и да, када је реч о коронавирусу, доминирају школска деца. "Вероватно и због њихових активности, крећу се доста по школама, разним спортским активностима", додаје Јовановићева.

Када је о вакцинацији деце реч, истиче да је против корнавируса за децу узраста од 12 до 18 година одобрена "Фајзерова" вакцина.

"Сада је повољнија епидемијска ситуација, мало нам се смањио број вакцинисане деце", каже докторка и истиче да то није добро, јер треба искористити овај миран период.

Када је реч о редовној имунизацији деце, наводи да се она одвија и да се дају вакцине против 11 заразних болести

"Што се тиче варичела, за сада вакцина није обавезна, али је у најави да ће се можда увести као обавезна. Према најновијем правилнику о обавезној имунизацији, сада деца која нису прележала варичелу до 12. године, тј. шестог разреда основне школе, препорука је да се вакцинишу и нарочито особе женског пола које планирају трудноћу и свакако за кућне контакте деце која су у високом ризику – превремено рођена деца, деца су туморима", поручује Јовановићева.

Истиче да се та вакцина даје са навршених 12 месеци и у две дозе са размаком од шест недеља.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи