Читај ми!

Др Софронић Милосављевић: Имунски одговор временом слаби, бустер доза препоручена свима

Докторка Љиљана Софронић Милосављевић, начелница Одељења за имунологију и имунопаразитологију Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) каже да се о омикрон соју зна да се доста брзо шири, али и да на основу досадашњих резултата може да се каже да антитела која се стичу вакцинацијом помажу онима који су имунизовани.

Докторка Љиљана Софронић Милосављевић каже да фокус треба да буде на онима који се до сада нису вакцинисали, али и на људима који треба да се одазову и приме трећу дозу вакцине против коронавируса.

"Досадашња испитивања показују да имунски одговор полако слаби и да је бустер доза препоручена свима", истиче докторка Софронић Милосављевић.

Каже да се о омикрон соју зна да се доста брзо шири, али и да на основу досадашњих резултата може да се каже да антитела која се стичу вакцинацијом помажу онима који су имунизовани.

"Ово је прави тренутак, сада је једна врста затишја и право је време за вакцинацију, било првом или бустер дозом", наглашава докторка Софронић Милосављевић.

Каже да је прижељкивала да одзив буде већи, али сматра да су вакцинацијом ипак постигнути значајни резултати иако се још увек не може говорити о колективном имунитету.

"Мислим да су грађани до сада имали прилике да се увере да су они који су били вакцинисани имали инфекцију у много блажој форми, што је и био циљ вакцинације", каже докторка Софронић Милосављевић.

Истиче да је још увек велико интересовање грађана који долазе у ИНЕП и проверавају антитела.

Ускоро почиње и студија коју води Медицински факултет у сарадњи са "Батутом" и ИНЕП-ом која ће, истиче докторка Софронић Милосављевић, бити другачија од свих до сада спроведених студија којима су праћена антитела.

"Испитаници који ће се сада укључити у студију биће праћени током годину дана, било да су добили прву дозу или трећу дозу. У току тих годину дана, ако буде требало и више, пратићемо колики им је ниво антитела, али и какав је њихов квалитет", објашњава докторка Софронић Милосављевић.

Напомиње да нека антитела имају одбрамбену способност, али нека и немају.

"То ћемо анализирати и поредити заједно са одговором ћелија јер антитела лучи једна врста ћелија, а друге ћелије нападају оне ћелије које су инфициране и помажу да се уклоне. Знаћемо и колико дуго траје имунски одговор", каже докторка Софронић Милосављевић.

У току је и сезона грипа, а докторка Софронић Милосављевић каже да вакцина против грипа има довољно.

"Оне се увек препоручују лекарима, старијим особама и хроничним болесницима, али има је довољно да је приме и сви други млађи људи. Искрено препоручујем да се вакцинишу против грипа, вакцина је најбоље оружје", наглашава докторка Софронић Милосављевић.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи