Читај ми!

Агенција за лекове одобрила "молнупиравир" – када ће бити доступан и ко ће моћи да га користи

Јелена Митрашиновић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије каже за РТС да ће нови антивирусни лек против ковида 19 бити ускоро доступан грађанима Србије. Лек ће, указује, бити примењиван само по препоруци лекара и очекује се да ће то бити у ковид амбулантама.

Јелена Митрашиновић је, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавила да је Агенција за лекове одобрила "молнупиравир", први антивирусни лек.

"Сви у Алимсу радили смо даноноћно. Очекујемо да буде доступан пацијентима наредних дана", наворди Митрашиновићева.

"Молнупиравир" је, каже, орални антивирусни лек који се примењује код благих до умерених форми ковида 19 код старијих од 18 година.

"Да би лек био примењен пацијенти морају да имају бар један од фактора ризика за развој тежих форми - да буду старији од 60, пацијенти са дијабетесом, гојазни чији је боди мас-индекс изнад 30, пацијенти са тешком опструктивном болести плућа, озбиљним болестима срца и активним малигнитетима", рекла је Митрашиновићева.

У клиничким студијама, додаје, показана је значајна ефикасност лека, за 30 одсто смањује број хоспитализација и смртних исхода.

"Показана је задовољавајућа безбедност. У студијама је најчешће пријављивана као нежељена реакција дијареја, код три одсто испитаника пријављивана је главобоља, мучнина и вртоглавица, али то су нека уобичајена нежељена дејстава која прате велики број лекова", истиче Митрашиновићева.

Лек ће, указује, бити примењиван само по препоруци лекара и очекују да ће то бити у ковид амбулантама.

"Лек 'паксловид', компаније Фајзер, представља комбинацију два вирусна лека. Механизам дејства је мало различит у односу на "молнупиравир", али је суштина иста - да смањује репликације вируса у организму. За тај лек се очекује још већа ефикасност, али треба сачекати реалан животни циклус тих лекова да бисмо видели њихову праву ефективност", додаје Митрашиновићева.

Према подацима добијеним од Батута, укупно је дато око 8.100.000 доза вакцина.

"Агенција за лекове је забележила 1.290 нежељених случајева, закљуно са петком. То је охрабрујући податак, да се нежељене реакције доживљавају са малом учесталошћу. Треба поменути и мали број пријављених озбиљних нежељених догађаја. Било је пријављено шест случајева тромбозе, од којих је за само три Национални стручни тим потврдио повезаност са применом вакцине, један случај миокардитиса, два перикардитиса које смо добили од пацијената, па их не сматрамо медицински потврђеним", каже Митрашиновићева.

Гошћа Дневика РТС-а позвала је све да се вакцинишу, вакцинација остаје приоритет, јер је боље превенирати болест него лечити.  

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи