Читај ми!

Градски завод за плућне болести изашао из ковид система, примаће пацијенте и без упута

После три и по месеца Градски завод за плућне болести је изашао из ковид система. Већ су примили прве нековид пацијенте, односно своје старе пацијенте са хроничним болестима плућа. Директорка те здравствене установе докторка Љиљана Тимотијевић каже за РТС да изаћи у сусрет пацијентима и у наредне две, три недеље примаће их и без упута како не би били без терапије.

Докторка Љиљана Тимотијевић истиче да је Градски завод за плућне болести у претходних 20 месеци четири пута био у ковид систему и за то време прегледано је око 100.000 пацијената.

"Од данас се налазимо у нековид систему и од јутрос је неких двадесетак пацијената дошло у нашу установу. То су наши стари пацијенти, опструктивци – асматичари и оболели од хроничне опструктивне болести плућа који су у погоршању болести и који су једва дочекали да отворимо своја врата да могу да дођу да одраде своје контролне прегледе", наводи Тимотијевићева.

Наводи да ће од понедељка бити у ИЗИС систему, тако да ће изабрани лекари моћи да закажу пацијентима преглед у Градском заводу за плућне болести.

"Међутим, због претходног период када нисмо били доступни својим пацијентима, ми ћемо изаћи у сусрет њима и наравно да ћемо их у једном извесном периоду, наредне две, три недеље, примати и без упута како не бисмо пролонгирали да буду без своје терапије, односно да болест буде без контроле", објашњава докторка.

Истиче да је ово период који доводи до погоршања клиничких слика опструктивних пацијената.

"Посебно су угрожени пацијенти који имају хроничну опструктивну болест плућа, пре свега због ниских температура смо затворени и веће групе људи се налазе у затвореним просторима, лакше се шире вируси и бактерије, тако да опструктивни пацијенти који су и пушачи, наравно и аерозагађење има свој допринос, имају већи ризик од погоршања", додаје Тимотијевићева.

Поред тога, навела је и асматичаре као угрожену категорију, али да су и други пацијенти под ризиком ако нису вакцинисани и не придржавају се мера превенције.

На питање када плућним болесницима саветују вакцинацију, докторка Тимотијевић каже да уколико су у стабилној фази своје болести могу истог дана да се вакцинишу.

"Колико данас могу да оду у најближу вакцинални пункт, нема разлога да одлажу своју вакцнацију уколико је њихова болест под контролом, а болест је под контролом ако они редовно користе своју терапију на чему ми све време инсистирамо", наглашава докторка.

На питање какве последице ковид оставља на плућа и колико траје опоравак, докторка каже да је дужина опоравка плућа након ковид инфекције индивидуална и зависи од здравственог стања пацијента пре него што је добио ковид, да ли је пушач, као и од степена клиничке слике коју је развио током инфекције.

"Пацијенти који су имали благу клиничку слику наравно да им је и краћи опоравак. Када су у питању наши пацијенти опструктивци, асматичари сви они који су редовно користили своју терапију имали су такође лакшу слику. Имало је и пацијената који су имали тешку слику и који су ушли у постковид синдром", рекла је Тимотијевићева.

Истиче да и они могу да дођу у Завод на контролни преглед.

"Фиброзе се компликације које ми очекујемо код тих пацијената", закључила је докторка Тимотијевић.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи