Читај ми!

Тркуља: У САД регистрован лек против короне за оне који не могу да приме вакцину

Председник Удружења произвођача иновативних лекова Бојан Тркуља рекао је за РТС да је сјајна вест да су у САД прошле недеље регистрована два моноклонска антитела у профилакси ковида 19. За све који не могу да приме вакцину из неког разлога, сада постоји лек који штити до 6 месеци, навео је Тркуља.

Највеће фармацеутске компаније посветиле су се проналаску и производњи вакцина и лекова против коронавируса. Било је много иновација у овој години, а највише су се чекале оне које доприносе борби против короне. Данашња конференција носи назив "Иновација која живот значи".

Председник Удружења произвођача иновативних лекова Бојан Тркуља рекао је за РТС да је лек који је данас стигао у Србију  први антивирусни орални лек који је развијен против ковида 19 и ми смо међу првим земљама које су успеле да га набаве.

Према његовим речима, важно је да се овај лек мора применити у првих пет дана болести. То је орална терапија, лек се узима пет дана ујутру и увече и у великом проценту штити од настанка најтежег облика болести.

"Препоручује се код особа које имају предиспозицију за настанак компликација болести, било да су у питању старе особе, имунокомпромитоване, гојазне особе, са дијабетесом или са срчаним обољењем", навео је Тркуља.

У наредној години очекује се још један иновативни лек против короне. Сада сви ишчекују да ли ће бити нових вакцина против нових сојева.

Тркуља наглашава да смо у рекордном року добили ефикасне и безбедне вакцине, сада почињу да стижу и лекови.

"Наука се ухватила у коштац са једним озбиљним задатком и сада почиње да преовлађује. Мислим да ћемо у години пред нама виђати све више вакцина са новим механизмима дејства, које ће бити боље прилагођене новим сојевима вируса", истакао је.

Тркуља каже да је сјајна вест да су у САД прошле недеље регистрована два моноклонска антитела у профилакси ковида 19 за све који не могу да приме вакцину из неког разлога, сада постоји лек који штити до 6 месеци.

Када се одмакнемо од ковида, у последњих годину дана, каже, добили смо нове генске терапије против хемоглобинопатија, нове лекове против цистичне фиброзе, против мултипле склерозе.

Најавио је да се очекује нова листа иновативних лекова која ће бити проширена са 30 нових лекова.  

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи