Читај ми!

Ко и како открива нове сојеве коронавируса у Србији

Како је саопштила Светска здравствена организација, према прелиминарним подацима, омикрон сој коронавируса може да смањи ефикасност вакцина, али је дефинитивно мање опасан од делте. Још нема вести о томе да је нови сој регистрован код нас, а то би први знали стручњаци на Медицинском факулетету. Екипа РТС-а била је у лабораторији где се вируси и сојеви откривају посебним анализама.

У Институт за микробиологију и имунологију стижу узорци на којима се испитују варијанте коронавируса.

Анализе, које препоручују Светска здравствена организација и Европски центар за контролу болести, раде се ручно. Примењује се платформа коју су развили Британци.

"Узорци у нашу лабораторију стижу из целе Србије. Ти узорци се бирају на основу епидемиолошких карактеристика, односно ради се о људима који су допутовали из региона где је присутна одређена варијанта вируса и имају специфчне симптоме", објашњава професорка Александра Кнежевић са Института за микробиологију и имунологију.

Када стигну у лабораторију, узорци се припремају и процедура траје до два дана. После тога се стављају у посебну машину и обрађују најчешће 48 до 72 сата. Следи анализа математичким моделима и уз помоћ одговарајућих софтвера, којом се потврђује варијанта вируса и могуће мутације. Сви резултати пријављују се светској бази података.

"Радимо и додатну анализу, то је као породично стабло вируса, одакле су вируси потекли и како су присутни код наших пацијентата", наводи докторка Кнежевић.

Потврђено је и објављено да су на почетку епидемије сојеви стизали из Италије, Француске, Енглеске, Швајцарске. Како су нам рекли, ових дана у лабораторију ће стићи неколико узорака од путника који су стигли на београдски аеродром.

У Институту за микробиологију и имунологију додају да је препорука Светске здравствене организације да се повећају капацитети анализа и да се обезбеди додатна опрема.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи