Читај ми!

Нови пресек – преминула 41 особа, заражено још 1.675 људи

У Србији је коронавирус потврђен код још 1.675 особа, од тестираних 15.618 узорака. Од последица заразе преминула је 41 особа. На респиратору су 194 пацијента.

Епидемијска ситуација у земљи је нешто повољнија. Смањује се број оболелих, број првих прегледа, пацијената на болничком лечењу и на респиратору. Међутим, преминулих је и даље много.

Расте забринутост због омикрона, новог соја коронавируса који се приближава Србији, регистрован је у Хрватској.

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Краљево, рекао је за РТС да нема информације о тома да је омикрон сој изолован у Србији.

Главни симптоми код омикрона су замор, знојење, бол у грлу, нема кашља, нема цурења носа, нема упале плућа, температуре кратко трају, личи на краткотрајну прехладу. 

"Инфицирани омикрон варијантом коронавируса имају веома благе симптоме и просечно задржавање пацијената у болници је непуна три дана", рекао је вирусолог Шеклер позивајући се на сазнања лекара из Јужноафричке Републике, где се тај сој короне појавио.

Шесторо путника, држављана Србије, стаљевно је у изолацију, након што су допутовали из Боцване, која је једна од шест земаља за које важе ригорозније мере приликом уласка у Србију због широко распрострањеног омикрон соја вируса.

Они ће у кућном карантину провести 14 дана, а мера им је изречена 6. децембра.

Министри здравља Европске уније позивају на брзу и координисану акцију како би се спречило ширење омикрон соја који је до сада потврђен у 57 земаља.

Предлажу даљу вакцинацију, примање треће дозе, рестриктивне мере и уједначено коришћење дигиталних ковид сертификата. 

Европска агенција за лекове подржала је комбиновање различитих врста вакцина како приликом основне имунизације тако и приликом давања бустер доза.

Строже мере уводе Норвешка, Пољска, Шведска, Канада.    

четвртак, 10. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи